Primele fotografii cu Sarmizegetusa Regia după refacerea Marelui Templu


Lucrările de reabilitare a Marelui Sanctuar Solar din Sarmizegetusa Regia s-au încheiat. De vineri, 27 octombrie, accesul turiştilor în aşezarea antică din Munţii Orăştiei va fi deschis, după aproape o lună. Lucrările s-au încheiat înainte de termenul stabilit în contract”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

De la începutul lunii octombrie, au avut loc lucrări de înlocuire a 112 stâlpi din lemn la marele templu circular şi a gard metalic al drumului antic pavat cu unul din lemn. Au fost montaţi noii stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii vechi din anii 1980, distruşi sau putreziţi, care dădeau o formă spectaculoasă sanctuarului antic.




Stâlpii au fost plantaţi pe locul în care au fost descoperite urmele stâlpilor antici. „Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, informa istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Până la 1 decembrie, situl va fi deschis între orele 09.00 -18.00. Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.



În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.