De ce primesc bărbaţii din Bucovina mărţişoare de 1 Martie

10:17:00 by
Se spune că luna martie este luna femeii, numai că în Bucovina, în prima zi de primăvară, bărbaţii sunt cei care se bucură de atenţia doamnelor. Pe 1 Martie, femeile din judeţul Suceava le pun mărţişoare în piept bărbaţilor. Uneori, micile talismane sunt însoţite şi de alte daruri. Dacă în celelalte colţuri ale ţării femeile sunt cele răsfăţate în prima zi de primăvară, în Bucovina bărbaţii sunt cei care primesc mărţişoare de la doamne. Uneori, micile talismane învelite în firul alb şi roşu de mătase sunt însoţite şi de alte daruri.

Pe 8 martie, bărbaţii sunt nevoiţi să întoarcă gestul şi să le ofere daruri doamnelor care le-au spus mărţişoare pe 1 Martie.

 „În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga, pentru Adevărul.

 Folcloristul Simion Florea Marian a scris în lucrarea "Sărbătorile la români" că în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu aţă albă-roşie, şi era purtat fie la mâna, fie la gâtul copiilor, pentru noroc.

Fetele adolescente purtau şi ele mărţişor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr şi să-l păstreze până la sosirea primilor cocori şi înflorirea arborilor. La acel moment, fetele îşi scoteau mărţişorul şi-l atârnau de creanga unui copac, iar moneda o dădeau pe caş. Dacă pomului îi mergea bine, însemna că şi adolescentei îi va merge bine.


adevarul.ro

Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.
Descoperă și Terra Misterioasă, Misterele Planetei.
Ramâi uimit cu Știri pe Turte, cele mai ciudate noutăți.

Istorie Online

Incredibil.Online

Știri pe Turte