Chiraleisa, descântul pomilor, o datină veche de sute de ani

Chiraleisa, descântul pomilor, o datină veche de sute de ani, se mai păstrează și astăzi într-o comună din Bihor. Din a doua zi a anului până în ajunul Bobotezei, copiii din Roșia colindă fiecare casă și cer ajutorul lui Dumnezeu pentru ca pomii să dea rod bogat, în vreme ce preotul sfințește gospodăriile localnicilor. Este unul dintre cele mai vechi obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă.

„Chiraleisa, leisa, roadă-n pom, boală-n domn! Chiraleisa, leisa, omul să trăiască, pomul să rodească!” - așa cântă copiii în timp ce se rotesc în jurul copacilor.



Gazda îi primește, le dă nuci și mere:
- Apoi hai să vă dau aici nuci, dacă mi-ați colindat pomii, să fie și la anul roadă bună! Și să știți că vă aștept și de amu într-un an, numa’ să nu veniți înaintea popii!
- Nu venim noi, că-l urmărim!
- Așa, să treacă popa cu crucea! Iaca și mere!

Îmbrăcați în costume populare moștenite de la bunici și străbunici, cu clopoței în mână, copiii din Roșia iau la pas satul și cer binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o recoltă bogată. Aceștia înconjoară de trei ori fiecare pom, îl descântă, iar apoi gazdele îi răsplătesc.

Robert Pupea – colindător: „Mie mi se pare foarte frumos dacă s-ar mai păstra încă mulți ani de acum încolo și costumul îmi place cel mai mult”.

Robert Bocoiu – colindător: „De la bunicii mei am cizmele, gaci, cojoc, spătel și suman şi cuşmă”.

„Ei merg în urma preotului. După ce preotul pleacă de la gospodăria respectivă, ei se duc, alduiesc copacii șI vin la poartă pentru a-și primi răsplata: nuci, mere, care ce poate să le dea”, explică Daniela Gherlea, localnică.

Chiraleisa, unul dintre cele mai vechi obiceiuri de iarnă, este păstrat și astăzi în comuna Roșia din Bihor. Copiii colindă ulițele satului din a doua zi a anului până în ajunul Bobotezei.

„E extraordinar! Mai ales pentru perioada în care trăim, să știm că avem rădăcini șI că avem de unde să ne tragem și că lumea încă ține la obiceiurile șI datinile strămoșești”, spune o localnică.

„Nu vrem să se uite acest obicei, această tradiție, pentru că dacă nu se perpetuează, în câțiva ani de zile va dispărea cu totul”, atrage atenția Daniela Gherlea.

Citiți și: Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Semnificația sărbătorii din 7 ianuarie

„Chiraleisa practic s-ar traduce din limba grecească "Kyrie eleison", adică "Doamne, miluiește!", adică "Doamne, ai milă de tot ce este aici pe pământul acesta!" De aceea obiceiurile de iarnă sunt minunate, sunt frumoase și sunt pline de putere, pentru că aici în aceste obiceiuri se îmbină practic cerul cu pământul”, explică preotul Dorel Haiduc.

Comuna Roșia de la poalele Munților Pădurea Craiului este una din cele mai frumoase zone din Apuseni, unde se păstrează toate tradițiile de pe parcursul unui an.