Straniile morți ale unor scriitori români

Varianta oficială a morții lui Liviu Rebreanu este că a murit la 1 septembrie 1944, din cauza unui emfizem pulmonar. Nepotul său, Ilderim Rebreanu susține că acesta a fost împușcat de soldații ruși veniți să-l jefuiască. Incidentul a avut loc pe proprietatea sa de la Valea Mare, de lângă Pitești.

Oficial, despre Mihail Sadoveanu s-a spus că a murit în locuința sa, în urma unui atac cardiac. Există mărturii ale unor persoane care au susținut că acesta a murit într-un vagon de tren, în urma unei lovituri în cap cu un obiect dur.

Este cunoscut faptul că Sadoveanu a fost liderul francmasonilor din România. Pentru că i-ar fi trădat in favoarea regimului comunist, Sadoveanu a fost asasinat de un mason.

Doina si Ion Aldea Teodorovici au murit în noaptea de 29 octombrie 1992, într-un accident rutier. Mașina în care se aflau a intrat într-un copac din apropierea localității Coșereni. În mașina se aflau patru persoane. Şoferul și persoana din dreapta sa au scăpat fără nicio zgârietură.



Șoferul nu a fost condamnat, iar cealaltă persoana a dispărut fără urmă. Europa Liberă a difuzat o știre conform căreia accidentul a fost produs de o mașină blindată.

Scriitorul Grigore Vieru a declarat că avea cunoștință că cei doi primeau telefoane și scrisori în care erau amenințați cu moartea.

Despre moartea lui Marin Preda s-a scris foarte mult. Oficial, s-a spus că a murit înecat cu propria vomă. A fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la casa de creaţie Mogoșoaia.

Certificatul medico-legal atestă faptul că moartea s-a produs prin asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale. Sotia sa, Elena, a declarat că scriitorul a avut un presentiment că va muri. Fratele scriitorului, Alexandru, a susținut că în moartea sa ar fi fost implicată Securitatea.

Versiunile diferite ale unor apropiați despre ultimele ore de viață ale scriitorului au sporit misterul din jurul morții. Dan Claudiu Tănăsescu este cel care l-a descoperit mort în cameră. El a declarat că Marin Preda părea că doarme într-o poziție nefirească.

După apariţia romanului Delirul, Preda a fost supravegheat și hăituit de Securitate. Romanul îi supărase și pe ruși. După moartea sa, din biroul său, Securitatea a preluat mai multe documente, printre care și cele aferente unui nou roman. A fost ucis Preda de alcool sau de Securitate?