Reconstituirea, filmul interzis de Ceaușescu timp de 25 de ani

În 10 februarie 1970, în şedinţa Secretariatului PCR s-a discutat despre filmul „Reconstituirea“, după ce la Nicolae Ceauşescu ajunseseră plângeri că regizorul Lucian Pintilie ar fi insultat miliţienii.

Filmul inspirat din nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu este povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă.



Filmul „Reconstituirea“ a fost lansat în 5 ianuarie 1970 la cinematograful „Luceafărul” din Capitală, fără să existe o premieră la cinema „Patria”, aşa cum se obişnuia. Pelicula a fost, însă, interzisă în scurt timp după ce regizorului Lucian Pintilie i s-au imputat subminarea poziţiei miliţienilor şi cheltuielile nejustificate.

La şedinţa Secretariatului PCR în care s-a discutat despre filmul în cauză au participat Nicolae Ceauşescu, Manea Mănescu, Dumitru Popescu, Vasile Patilineţ, Virgil Trofin şi Ion Iliescu. Unul dintre criticii la adresa filmului a fost Ion Iliescu, pe atunci ministru pentru problemele legate de tineret.

„Eu am discutat cu Pintitlie, regizorul filmului Reconstituirea“. Toţi sunt nişte tipi lipsiţi de orice receptivitate la orice observaţie critică, sunt nişte oameni înfumuraţi, desconsideră orice critică şi privesc cu desconsiderare capacitatea unor activişti politici de a-şi da cu părerea asupra a ceea ce înseamnă activitatea în cinematografie. El a încurajat o serie de elemente într-un mod deosebit de scandalos şi a folosit un sistem de relaţii  care există în cinematografia noastră. A organizat o vizionare particulară cu toţi prietenii lui şi a creat un climat că cineva împiedică apariţia unor creaţii de mare valoare, că nu sunt în stare să priceapă noul în creaţie şi curajul acestui mare creator. Acest film sau alt film al său nici măcar nu ridică o problemă serioasă ca să facă atâta paradă de curajul şi îndrăzneala lui de a aborda nu ştiu ce probleme”, a afirmat Ion Iliescu, potrivit stenogramei discuţiei publicată în volumul II din „Istoria comunismului din România”, de istoricii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu (editura Polirom, 2012).

Nicolae Ceauşescu a fost, însă, de părere că miliţienii meritau să fe criticaţi pentru că printre ei ar fi fost „mulţi proşti”.

„În legătură cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică nişte miliţieni. Ei şi? În ţările capitaliste poliţiştii sunt criticaţi în fiecare zi. Ceea ce este negative, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru ca un tineret primitiv, iar acest lucru nu este real şi pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe miliţieni pot să-i critice, că avem mulţi proşti. Aici pe acest fapt s-a pus accentul şi nu pe faptul că prezintă într-o formă denaturată tineretul nostru şi publicul. Însăşi critica noastră nu a criticat aceste neajunsuri. De aici a pornit toată problema, cum că miliţia nu este de acord să fie criticată. Critica a fost pusă pe alte baze, încât să se axeze pe ceea ce este real. Pe urmă în filmul acesta nu există nimic din punct de vedere artistic. Să-l ţineţi pe piaţă atâta timp cât vin spectatori şi să-l trimiteţi şi la concurs, dar între timp să luăm măsuri ca să facem numai filme care să corespundă”, a afirmat Nicolae Ceauşescu, potrivit stenogramei citate mai sus.

Filmul a putut fi vizionat în străinătate, unde a fost şi apreciat, dar în România a reapărut pe ecrane abia în 1991.