Cel mai grav accident rutier care s-a petrecut în România

12:16:00 by
Șoselele din țară nu duc lipsă de accidente grave, din păcate, așa că mai mereu vezi la știri tot felul de cazuri dramatice. Nici în trecutul țării n-am dus-o mai bine, având în vedere cel mai grav accident din istoria României.

Cel mai grav accident rutier care s-a petrecut în România pare să fie o istorie uitată de mult. Bilanțul tragediei este unul cu adevărat terifiant: au fost 48 de morți și alți 35 de răniți. Accidentul de o asemenea anvergură a avut loc la început de vară, în vremea comunismului. Pe 29 iunie 1980, aproape de satul Huțani, din comuna Vlădeni, județul Botoșani, a avut loc acest eveniment tragic.Șoferul unui autobuz care avea la bord 83 de oameni, cu toate că mașina avea o capacitate de doar 40 de locuri, a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat într-o mlaștină adâncă de cinci metri. Bilanțul este înfiorător: 48 de oameni au murit, iar alţi 35 au fost răniţi. O soartă crudă a avut șoferul cel care, deși inițial a scăpat cu viață în urma impactului, s-a întors să-și salveze soția. A reușit, dar când s-a reîntors după fiul său aflat și el în apă, a murit înecat. Se pare că accidentul s-a produs după ce o anvelopă a explodat.

Autobuzul venea de la Fălticeni, a trecut prin Suceava, iar pe porțiunea dintre râul Siret și localitatea Huțani, a făcut explozie la roata dreaptă din față. S-a răsturnat pe o parte. Cei care stăteau la geam au reușit să se salveze, pentru că geamurile s-au spart la impact. Ceilalți s-au înecat.Din dorința de a mușamaliza accidentul, autoritățile comuniste au secat mlaștina și au dus la morgă trupurile persoanelor decedate. Vestea accidentului a fost ținută secret, iar presa vremii, controlată de comuniști, nu a scris pe larg despre tragedie. Astăzi, locul accidentului poartă numele „Valea celor 48 de cruci”.

Un alt grav accident a avut loc pe Valea Uzunului din Bacau, 27 de morti

În seara de 21 august 1988, 63 de persoane au plecat din localitatea băcăuană Fărăoani către județul Harghita, unde urmau să culeagă cartofi: copii cu vârste între 13 și 18 ani. Autocarul carei i-a dus nu avea  autorizație. În plus, trăgea o remorcă plină cu hainele pasagerilor. Pentru că totul a fost făcut ”la negru”, nu s-a ales un drum normal, ci o rută prin munți. La un podeț, autocarul s-a lovit de două mașini. Reușește să treacă însă muntele se surpă, antrenând, în mișcare, remorca. Aceasta, fiind grea, trage în albia râului Uzun, mașina. Totul este mușamalizat, Securitatea are grijă ca lucrurile să nu degenereze într-o revoltă.