Cea mai veche epavă intactă din lume a fost descoperită pe fundul Mării Negre

Una dintre cele mai vechi nave scufundate a fost descoperită în stare perfectă de conservare pe fundul Mării Negre. Nava grecească ce are o lungime de aproape 23 de metri a fost găsită după 2.400 de ani de la scufundare.

Nava a fost descoperită într-un „cimitir al epavelor” în care au mai fost descooperite anterior alte 60 de epave. Conform Mail Online, în cadrul celei mai recente misiuni de explorare, de la sfârşitul lui 2017, echipa a descoperit ceea ce este considerat ca fiind „cea mai veche epavă intactă”.



O astfel de navă comercială a putut fi observată anterior doar pictată pe vasele străvechi greceşti. Epava a fost descoperită la peste 2 kilometri de suprafaţă şi ar putea oferi noi detalii cu privire la povestea grecească veche în care Odiseu se leagă de catarg pentru a nu fi ademenit de sirene. Vasul pe care este prezentată scena cu Odiseu, dar şi o navă asemănătoare cu cea descoperită în Marea Neagră, se regăseşte în Muzeul naţional din Londra.


Cu ajutorul unui submarin controlat de la distanţă de un specialist britanic a fost descoperită nava aflată la peste 80 de kilometri de ţărmul Bulgariei. Zona în care a fost descoperită epava este lipsită de oxigen, fapt ce conservă materialele organice timp de mii de ani. O mică bucată diin epavă a fost datată cu carbon, analiza fiind cea care a dezvăluit că provine din anul 400 î.Hr.



Jon Adams, liderul proiectului, a afirmat că epava este foarte bine conservată, cârma şi echea încă intacte. „O navă ce a supravieţuit din acele vremuri la 2 kilometri sub apă este o descoperire incredibilă. Nu credeam că poate exista aşa ceva”, a afirmat Adams. El a adăugat că nava s-ar fi scufundat în timpul unei furtuni, echipajul nereuşind să se salveze. Echipa de specialiştii consideră că ar fi avut la bord în jur de 15-20 de bărbaţi