Veronica Antal, prima femeie din România beatificată de Biserica Catolică

Mii de credincioși catolici au asistat, sâmbătă, la slujba de beatificare a Veronicăi Antal, desfășurată în satul Nisiporești, județul Neamț. Veronica Antal, o tânără care a făcut parte din Ordinul franciscan secular și a fost ucisă în 1958, la vârsta de 23 de ani, este prima femeie din România care a fost beatificată de Biserica Catolică.



Născută în 7 decembrie 1935 la Nisiporești, Veronica avea dorința să devină călugăriță, dar între timp regimul comunist a suprimat ordinele religioase catolice. A depus votul de castitate în secret și a intrat în Ordinul franciscan secular, ducând o viață de slujire a bolnavilor și celor în vârstă, relatează Vatican News.

Pe 24 august 1958, pe când se întorcea pe jos de la slujbă a fost atacată de Pavel Mocanu. Acesta a vrut să o batjocorească, a atacat-o într-un lan de porumb și a înjunghiat-o cu 42 de lovituri de cuțit. A fost găsită de săteni cu rozariul strâns în mână, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puși în batjocură de criminal, sub formă de cruce. După noartea violentă a tinerei, localnicii au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfântă. Oamenii au supranumit-o „Crinul însângerat” sau „Martira curăției“. Procedura de canonizare a fost deschisă la 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iași.


Papa Francisc a semnat la 26 ianuarie 2018 decretul prin care a recunoscut „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular“. Veronica Antal este cel de-al șaselea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor.

Beatificarea reprezintă trecere a unei persoane defuncte în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților. După beatificare poate urma declararea ca sfânt.