Cât costă învățământul “gratuit“ în România

Învățământul din România este gratuit, cel puțin pe hârtie, dar toată lumea știe că părinții elevilor sunt cei care-l finanțează “din umbră”.

În ultima perioadă, segmentul de educație a a avut o perioadă dificilă, deoarece presa a vehiculat greșelile apărute în manualele elevilor. Cel mai probabil, subiectul va fi dat uitării peste câteva săptămâni și se va alătura purgatoriului în care zace și o altă problemă a acestuia: finanțarea și pseudo-gratuitatea sistemului.



Un sondaj realizat de Școala9 ne arată cam cât de “gratuit” este sistemul de învățământ și câți bani pompează părinții în el. Dar până ajungem la cifre, ar trebui să înțelegem cum este finanțată educația.

Răspunsul este unul simplu – în funcție de numărul copiilor dintr-o școală. Potrivit Școala9, în 2018, costul standard pentru fiecare elev este de 4.413 lei pe an. Banii asigură funcționarea școlii, începând de la salariile profesorilor, până la cheltuielile legate de întreținerea instituției.

Un alt aspect ar fi că Legea Educației Naționale prevede că statul trebuie să aloce cel puțin 6% din PIB pentru educație, însă procentul nu este respectat. De exemplu, în 2018 procentul este de 2,98%, nicidecum de 6%. În același timp, salariile profesorilor au crescut în 2018, însă nu și banii pentru educație.

Toate aceste aspecte au contribuit la conturarea situației actuale în care părinții trebuie să dea bani pentru condițiile improprii din școli. Sondajul despre care vorbeam a fost efectuat pe 342 de părinți, dintre care 78,2% sunt din mediul urban și restul de 20,8% din mediul rural.

Cu toate că nu este reprezentativ pentru întreaga țară, oferă informații care ne fac să înțelegem mai bine gravitatea situației. Astfel, când au fost întrebați dacă li s-au cerut bani pentru fondul școlii, 66,7% din părinți au răspuns că da. Cea mai întâlnită sumă cerută a fost cea de 50 de lei, dar scorurile ajung până la 1200 de lei.

De asemenea, 59,4% din aceștia au declarat că li s-au cerut bani pentru amenajarea și dotarea clasei, cea mai mare sumă plătită fiind de 1550 de lei. Când vine vorba de începerea anului școlar, părinții au cheltuit în medie între 500 și 1.000 de lei.

Poate că sumele nu par colosale, dar având în vedere că aproximativ 46% din angajații din România muncesc pe salariul minim, care e între 1.162 și 1.235 de lei, cred că acei 50 de lei sunt destul de valoroși.