Tradiții și superstiții în Săptămâna Patimilor

Am ajuns deja în ultima săptămână din Postul Mare. Ea se numește Săptămâna Patimilor și are menirea de a-l apropia pe credincios de Dumnezeu. Potrivit Ortodox.md, primele trei zile se numesc mari și sfinte pentru că reamintesc sensul eshatologic al Paştelui. A patra zi, joi, marcheazã cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi și trădarea lui Iuda. A cincea zi, vineri, numitã și “Paștele Crucii”, este cu adevărat începutul Paștelui (Trecerea), iar sâmbătă este ziua în care tristețea este transformată în bucurie prin omorârea morții.

Luni

În prima zi din săptămână se face pomenirea fericitului Iosif, cel preafrumos, care a fost vândut în Egipt de frații lui pentru 30 de arginți. În aceeași zi se pomenește despre smochinul (neroditor) ce s-a uscat prin blestemul Domnului.

Marți

Marți este ziua care ne pregătește pentru intrararea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice; Parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) și parabola talanților (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).



Miercuri

În Miercurea cea Mare se face pomenirea femeii păcătoase, care a uns cu mir pe Domnul pentru că acest lucru s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea patimă (Matei 25, 17-13; Luca 7, 37-50).

Ce trebuie să faci la început de săptămână Mare:

În primele trei zile din săptămână (Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare), trebuie să se facă curățenie în casă, curte, grădină, să se aerisească și să se spele geamurile ca să intre lumina. Se spune că dacă în aceste zile bărbații participă la treburile casnice, tot restul anului le va merge din plin.

Joia

Ziua de joi este prilejuită de patru evenimente importante: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani și Vânzarea și prinderea Lui Iisus Hristos. Cea mai importantă dintre toate acestea este Cina cea de Taină. Înainte de a începe Cina, Hristos S-a sculat, Și-a dezbrăcat hainele și El singur a spãlat picioarele tuturor. Prin aceasta a vrut sã îl facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducã aminte să nu umble după întâietăți: “Cel care vrea să fie întâiul să fie slujitorul tuturor” (Marcu 9, 35), dându-Se El însuși pildă. La sfârșitul mesei aduce vorbă și despre vânzarea Lui. După puțin timp, luând pâinea a zis: “Luați mâncați”; la fel și paharul, zicând: “Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi. Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea” (Matei 26, 26-28).

Ce nu trebuie să faci în Joia mare:

- nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneș un an întreg;
- dacă doarme o femeie, va veni Joimarița care o va face incapabilă de lucru tot anul;
 -morții vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii;

Vineri

Vineri este ziua în care se pomenesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Lui Iisus Hristos, care se sacrifică pentru noi. Vineri este și ziua în care se face pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător, care a fost împreună cu El. De asemenea, se fac la biserică ceasurile împărătești, care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viață. Seara se face Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Preotul, împreună cu credincioșii înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute de Iisus Hristos în mormânt.

Ce trebuie să faci și să nu faci în Vinerea Mare:

Vineri este ziua în care trebuie să se țină post negru. Nu trebuie să se muncească în gospodărie și nici să nu se gătească, ci oamenii trebuie să meargă la biserică cu flori. Din bătrâni se spune că acela care va ține post negru va fi ferit de boli și va avea spor în toate, iar după-amiaza trebuie să se meargă la biserică pentru trecerea pe sub Sfântul Aer, procesiune care simbolizează suferința prin care a trecut Iisus Hristos pe drumul Crucii. De asemenea, tot în Vinerea Mare, nu se mănâncă urzici și nu se bea oțet. Pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet.

Sâmbătă

În Sfânta zi de sâmbătă este prăznuită îngroparea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos șim pogorârea din iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost motat spre viața veșnică. După-amiaza se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile unită cu vecernia, potrivit Ortodox.md.

Ortodocșii din întreaga lume sunt îndemnați să ia parte la slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos.

Duminică

Duminica Paştelui simbolizează biruinţa lui Iisus asupra morţii şi promisiunea vieţii veşnice.