Sfinxul și Babele din Munții Bucegi sunt două dintre monumentele naturale care au devenit simbolurile României.
Sfinxul este situat pe platoul Bucegi, la peste 2.200 metri altitudine și are dimensiuni impresionante: 8 metri înălțime și 12 metri lățime. Asemănarea Sfinxului cu un chip de om a atras de-a lungul timpului mai multe legende și a făcut ca acesta să fie unul dintre cele mai importante atracții turistice din țară noastră.
Tot în Munții Bucegi, natura a dat formă unor stânci care sunt cunoscute sub denumirea de Babele.
În jurul Sfinxului și Babelor s-au născut de-a lungul timpului numeroase legende populare și totodată o serie de curiozități care îi fascinează pe toți cei interesați de aceste frumuseți ale naturii:
Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca şi faimosul Sfinx din Egipt.
Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu asemănărea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene.
Anumiți istorici spun că Sfinxul este reprezentarea unei divinităţi supreme provenite din în zona Mării Egee.
Cea mai uşoară cale de acces către Sfinx este cu Telecabina Buşteni – Babele, un traseu cu o lungime de 4350 m şi o diferenţă de nivel de 1235 m.
Circulă o serie de teorii conform cărora atât Sfinxul cât și Babele emană energii pozitive ce au apărat ţara de cotropitori.
Unele teorii din vremuri moderne susţin că aceste pietre sunt de origine extraterestră.
S-au făcut și numeroase presupuneri, cum că Atlasul din mitologia greacă este vârful Omul din Bucegi sau Prometeu înlănţuit de o stâncă de pe acelaşi vârf, iar Babele, nişte altare ale unei vechi civilizaţii, sau că Sfinxul din Bucegi ar fi fost modelat de daci.
În fiecare an, pe 28 noiembrie, se spune că turiştii vin pentru a vedea cum razele Soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră de strămoşii noştrii sau de vânt, ploaie, îngheţ/dezgheţ.
Unii cercetători spun că Sfinxul ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. A existat şi pe vremea regatelor dacice care îl venerau pe Zalmoxis.