De astăzi începe Postul Crăciunului


Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie (15 noiembrie în calendarul vechi), în Postul Naşterii Domnului, cunoscut ca şi Postul Crăciunului.

 Aceasta are o durată fixă, de 40 de zile, şi va ţine până pe 6 ianuarie inclusiv (24 decembrie în calendarul vechi), ajunul Sărbătorii Naşterii Domnului, transmite IPN. 

 Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borşevschi, a declarat pentru IPN că până la Crăciun creştinii trebuie să-şi reînnoiască gândurile. „Scopul postului este de a curăţa mintea şi sufletul pentru a face loc pentru sălăşluirea lui Hristos.

 Pentru ca trupul să nu fie până la urmă un obstacol pentru sălăşluirea bunului Dumnezeu noi lipsim trupul de mâncărurile cele care se numesc „dulci””, a explicat preotul. Pe durata postului, creştinii se vor abţine de la produse de provenienţă animală. 



Spre deosebire de Postul Mare, în Postul Crăciunului se dă dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică pe tot parcursul postului. Creştinii care doresc să se împărtăşească o pot face chiar începând cu prima săptămână de post, în orice biserică. 

Copiii, femeile gravide, cele care alăptează, studenţii, bolnavii, călătorii au dezlegare la orice produs pe tot parcursul postului. Biserica recomandă creştinilor în aceste zile să fie milostivi pentru că „postul adevărat este acela în care împarţi hrana ta cu săracul sau cu aproapele tău, cu cei care au nevoie de tine”, spune Pavel Borşevschi.

 De asemenea, în perioada postului creştinii ar trebui să reuşească să se izbăvească de mânie, ură, gelozie, răutate, lăcomie, zgârcenie. Se recomandă pe perioada postului frecventarea bisericii, dar şi comunicarea cât mai multă cu cei apropiaţi.

 „Contează foarte mult să renunţăm la televizor, la calculator, să încetăm a ne mai înstrăina prin ele. E bine să mai facem focul în sobă, să mai mergem la bunica la ţară, deoarece anume aceasta patria şi mama, raiul şi cerul pe pământ”, a spus parohul. 

Pe parcursul anului sunt pe patru posturi – Postul Sfintelor Paşti, Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintei Marii şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.