Misterele din Peştera Cizma


Peștera Cizmei este una dintre cele mai interesante peșteri de pe teritoriul țării noastre, datorită desenelor rupestre, cu o vechime de peste 10.000 de ani, care se găsesc pe pereții ei interiori. 

Această peșteră se află pe versanții de pe partea dreaptă a Cheilor Ribicioarei, pe teritoriul comunei Bulzeștii de Sus (jud. Hunedoara), din Masivul Grohot, aparţinător de Munţii Metaliferi ai Apusenilor.



Zona cercetată este delimitată între Valea Ribicoara, Valea Bulzeștilor și Valea Găinii, fiind una deosebit de bogată în formațiuni carstice, unele foarte bine dezvoltate. Accesul auto în zona carstică Bulzești – Ribicoarase poate face pe două căi (7 km de oraşul Brad şi 44 km de Deva). Primul drum de acces este prin comuna Ribița, pe drumul forestier de pe Valea Ribicioarei.

A fost descoperită recent, adică în urmă cu aproximativ 30 de ani, de un grup de speologi români. Specialiștii, s-au deplasat la fața locului și au cartografiat Peștera Cizmei, deschizând astfel porțile unei lumi apuse cu circa 10.000 de ani în urmă, moment în care au fost realizate desenele rupeste din interiorul cavității.



Dintre toate formațiunile descoperite în zona Ribicioara – Bulzești, cea mai misterioasă și fascinantă este Peștera Cizmei. Aici, speologii au descoperit urme ale oamenilor din neolitic. Se presupune că în urmă cu peste 10.000 de ani, numeroși oameni au trăit în această peșteră. Ca dovadă a existenței lor culturale, pereții peșterii sunt însemnați cu diverse desene, de-a dreptul fascinante.

În zonele superioare ale galeriilor acesteia au fost descoperite urme de locuire rupestră din neolitic, materializate în desene inscripţionate în stâncă și diverse fragmente de unelte și arme din piatră. De asemenea în zona mai adâncă a peșterii, speologii au găsit fragmente osoase aparținând ursului de peșteră (Ursus Spealeus).
                                                                                                                                                                 

Un eveniment paranormal a fost surprins pe panicula unui aparat de fotografiat. Unul dintre speologi a surprins un abur luminos, care părea să leviteze pe tavanul peșterii. Acesta emana o lumină puternică, ca și cum ar fi fost vorba despre o entitate misterioasă și nedefinită.

Filmul a fost cercetat de celebrul antropolog Cantemir Rișcuția, care l-a dus la Institutul de Cercetări Antropologice de la București. Oamenii de știință nu au putut explica fenomenul, cu toate că era evident că nu a fost vorba despre o problemă tehnică a aparatului de filmat sau o pată apărută în timpul developării peliculei.

pestera cizmei - Peștera Cizmei, desenele rupestre de 10.000 de ani și fenomenele paranormale din interiorul ei

După această întâmplare de-a dreptul bizară, Peștera Cizma nu a mai prezentat niciun fel de interes, nici pentru lumea științifică și cu atât mai puțin pentru turiști. Problema este că nu a fost niciodată promovată în circuitul turistic și din acest motiv foarte puțină lume a auzit despre ea și despre fenomenele misterioase, care se petrec în interiorul ei.