2 noi puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt inaugurate astăzi


Cele două puncte noi de trecere a frontierei româno-bulgare de la Lipniţa - Kainargea şi Dobromir – Krushari din judeţul Constanţa vor fi deschise marţi, 3 octombrie, la ora 10, în prezenţa premierilor şi miniştrilor din cele două state.

Inaugurarea proiectului transfrontalier realizat cu fonduri europene trebuia făcută obligatoriu până la finele anului, altfel partea română ar fi trebuit să dea banii înapoi Uniunii Europene. 

. La ceremonia de deschidere a punctului de trecere a frontierei Lipniţa - Kainargea participă prim-ministrul României, Mihai Tudose; ministrul afacerilor interne, Carmen Dan; prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov; ministrul de interne al Bulgariei, Valentin Radev; preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu şa. Graniţa cu Bulgaria capătă astfel două noi treceri, la Dobromir (România) - Krushari (Bulgaria) şi Lipniţa (România) - Kainargea (Bulgaria).

 În judeţul Constanţa vor exista, pe viitor, astfel 5 puncte de trecere a frontierei româno-bulgare - pe lângă Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov - care să faciliteze traficul între cele două ţări.

 În septembrie 2012, o hotărâre de guvern semnată de cabinetul Victor Ponta stabilea ca la graniţa cu Bulgaria să fie deschise două puncte de trecere a frontierei: Dobromir şi Lipniţa. Bulgarii urma să deschidă puncte corespondente la Krushari (pentru Dobromir) şi la Kainargea (pentru Lipniţa).

 Proiectul transfrontalier avea valoarea de 6,8 milioane euro şi era susţinut de Uniunea Europeană, în vederea intrării celor două ţări vecine, România şi Bulgaria, în Spaţiul Schengen - unde frontierele nu există, de fapt. 



Drumurile de legătură ale României cu Bulgaria (de 10-12 kilometri) au fost construite de Consiliul Judeţean Constanţa, iar punctele de trecere a frontierei au fost amenajate de primăriile locale Dobromir şi Lipniţa, dar Poliţia de Frontieră refuza să preia obiectivele. Motivul: acestea nu îndeplinesc condiţiile de securitate prevăzute pentru o ţară care constituie graniţă a Uniunii Europene, pentru că între timp România şi Bulgaria nu au fost primite în Spaţiul Schengen, deci trebuie să îndeplinească alte criterii mai riguroase.

 De la Dobromir lipsea banda suplimentară de circulaţie, pe care să fie trase deoparte autovehiculele pentru control, şi un refugiu. La Lipniţa lipseau, în plus, facilităţile de cazare pentru persoanele reţinute - migranţi, pasageri clandestini, infractori. 

Pe scurt, dacă punctele de trecere a frontierei nu deveneau funcţionale până la 31 decembrie 2018, România şi Bulgaria trebuia să dea banii înapoi - pentru că România nu şi-a îndeplinit partea care-i revenea din acest proiect. Bulgaria are totul gata şi aşteaptă ca românii să se pună la punct.

 Dacă erau puse să dea înapoi banii Uniunii Europene, asta ar fi însemnat falimentul pentru primăriile locale Lipniţa şi Dobromir.  

adevarul.ro