Cum au răspuns românii în faţa violurilor şi crimelor comise de beţivii soldaţi ruşi


Ostaşii Armatei Roşii au comis numeroase crime şi jafuri în toamna anului 1944, în timpul trecerii lor pe teritoriul României. În multe cazuri, infracţiunile săvârşite şi haosul creat de soldaţii sovietici au avut ca „stimulent” cantităţile impresionante de alcool consumate, iar unii dintre ei au plătit pentru faptele lor. 

Arhivele naţionale din judeţul Hunedoara păstrează sute de documente care dezvăluie „isprăvile” ostaşilor sovietici ajunşi pe teritoriul ţării după 23 august 1944.

 În lunile septembrie – decembrie 1944, judeţele din vestul ţării au fost tranzitate de trupe ale Armatei Roşii, care se îndreptau spre frontul din Nordul Ardealului. Ostaşii sovietici au creat o stare de haos şi tulburare în rândul comunităţilor de români, iar multe dintre crimele, furturile şi jafurile săvârşite au avut ca mobil băutura.

 Iată câteva dintre abuzurile comise de soldaţi, la beţie: 

Soldaţii beţi care au intrat peste o femeie, spintecaţi de săteni 

O notă informativă a Jandarmeriei arată cu au păţit doi ostaşi băuţi care au intrat în casa unei sătence, cu scopul de a o viola. „În ziua de 3 octombrie 1944, cam pe la orle 16, un locotenent sovietic însoţit de un ostaş sovietic, ambii în stare de ebrietate, au intrat cu forţa în locuinţa femeii Ileana Dobrei, din comuna Câinelu de Jos, judeţul Hunedoara, a cărei casă se găseşte pe un deal la 2.400 de metri depărtare de şoseaua Câinelu (Deva) – Brad, cu intenţia de a o silui. Femeia ţipând după ajutor au sărit mai mulţi locuitori care au bătut crunt pe ofiţer, cauzându-i leziuni grave la faţă, cap şi picioare, precum şi trei împunsături de cuţitîn spate, au legat pe ofiţer cu o frânghie de mâini şi de picioare şi apoi de un pom. Soldatul sovietic fugind de la faţa locului, cam la 100 de metri într-o livadă a fost prins şi i s-a spintecat complet burta cu un cuţit, aplicându-i-se şi lovituri de cuţit în spate, rămânând mort pe loc”, arăta o notă informativă a Jandarmeriei Huendoara, din 4 octombrie 1944. Soldatul ucis a fost îngropat în cimitirul din sat, iar camaradul său a fost transportat în stare gravă la spitalul din Deva.



 Ostaşul beat care voia femei, alungat cu ciomagele 

Trei români din satul Nevoeş l-au bătut crunt pe osta;ul sovietic Petre Abramovici, care a încercat să violeze soţia unuia dintre aceştia, arăta un dosar al Legiunii de Jandarmi Huendoara, din 7 octombrie 1944. „Din cercetările făcute de noi reiese că ostaşul se afla în stare gravă de ebrietate şi cantonat cu căruţa la locuitorul Topor Nicolae din Nevoeş, căruia a vrut să îi siluiască soţia,trântind-o în pat. Iar cînd cei trei au intervenit pentru a scăpa femeia din mâinile lui, ostaşul a sărit şi el, începând să îi lovească pentru a-i alunga din casă, ca să îşi poată duce la îndeplinire planul. Cu această ocazie sătenii au lovit de câteva ori pe ostaş, care era foarte puternic, pentru a putea scăpa de el”, arată documentul păstrat la arhive. Înainte de a fi bătut în casa localnicului, ostaşul sovietic intrase în mai multe case din sat, una dintre ele fiind a primarului. De fiecare dată a cerut băutură şi a arătat prin semne că vrea să se culce cu soţiile gazdelor. A fost alungat, oamenii profitând de faptul că nu avea pistolul la el. În cele din urmă, ajuns la ultima casă, a fost bătut cu ciomagele de cei trei săteni. Petre Abramovici declara că s-a trezit a doua zi bătut şi jefuit de români, într-o grădină. 

Sătean împuşcat fără explicaţii 

Constantin Bentev, ostaş într-o unitate de cazaci, a ucis un român din satul Burjuc, după ce se îmbătase. Crima a avut loc în 18 octombrie 1944, iar victima a fost împuşcată în timp ce stătea pe prispa casei. „Ostaşul sovietic care trecea prin comuna Burjuc cu căruţa cu doi boi, fiind în stare de beţie, a intrat în curtea locuitorului Negru Roman, pe care l-a găsit singur acasă. Ostaşul de mai sus având arma încărcată asupra sa a voit a urca scările pentru a intra în casă. Când locuitorul Negru Roman l-a întrebat ce îi trebuie, la care ostaşul a tras cu arma şi lovindu-l cu un cartuş în cap pe acest locuitor, săteanul a căzut mort. Ostaşul a ieşit afară în stradă, s-a urcat în căruţă şi a plecat în fuga mare spre Zam”, arăta documentul Jandarmeriei Hunedoara. Soldatul a fost prins la scurt timp şi predat autorităţilor militare sovietice. 

Au ucis un român, supăraţi că nu sunt lăsaţi să profite de o tânără 

În 26 decembrie 1944, trei ostaşi sovietici, doi bărbaţi şi o femeie, au oprit camionul în faţa unei case din Simeria Veche şi au cerut familiei să fie cazaţi şi ospătaţi. Au petrecut noaptea la familia de români, iar a doua zi, înainte de a pleca au decis să profite de o tânără cazată în casa acestora. „La masă au băut 7 – 8 kilograme de vin, pe care le-au adus din autocamion. Devenind cu chef au forţat pe fata Ana Haluşcu să bea vin. Fata a primit primul pahar pentru a nu-i refuza, iar după aceea a plecatcu femeia rusă în cameră pe care a încuiat-o pe dinăuntru şi apoi au mâncat prăjituri dintr-o farfurie. Cei doi ostaşi văzând că lipsesc cele două femei, unul dintre ei a mers direct la camera Anei Haluşca şi lovind uşa cu piciorul a dat-o laoparte. A vorbit cu femeia rusă, care a şi plecat afară, lăsându-l cu Ana Haluşca. Fata, văzând ce voieşte soldatul, a chemat pe proprietară, motivând că trebuie să mănânce prăjituri. Ostaşul cel care a deschis uşa cu piciorul a început să înjure de mamă pe Ana Dărăbanţ, spunându-i <>, arătând o răzbunare că l-a împiedicat de a rămâne singur cu Ana Haluşca în camera ei. A pus mâna pe armă şi a tras trei focuri. Femeile s-au culcat, gloanţele intrând în perete deasupra lor. Au reuşit apoi să fugă, ieşind pe o uşă din dosul casei şi s-au ascuns pe unde au putut”, se arăta în nota Jandarmeriei Hunedoara, din 27 decembrie 1944.  Nicolae Dărăbanţ, tatăl fetei, a intrat în cameră în acelaşi moment, iar soldatul sovietic l-a împuşcat de la mică distanţă în umăr, spulberându-i oasele. Din cauza hemoragiei, a murit la scurt timp. Sovieticii s-au urcat în camion şi au plecat. 

Ostaşul ucis cu bolovani 

Un ostaş sovietic a plătit scump după o noapte de beţie. Rătăcit în satele Hunedoarei, intrând în casele localnicilro pentru a cere băutură, ostaşul a  murit zdrobit de bolovani. În seara de 24 noiembrie 1945, constata Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, soldatul a ajuns în comuna Rapoltu Mare şi a intrat în mai multe case, pentru a le cere localnicilor vin şi ţuică, până când noaptea l-a prins „în completă ebrietate”, se arată în dosar. A fost pândit de doi localnici, după ce plecase din casa unuia dintre ei, iar la un moment dat unul i-a aplicat o lovitură de bolovan în cap, trântindu-l la pământ. La faţa locului s-au strâns şi alţi localnici, iar cel care îl lovise, văzând că victima începea să îşi revină, a strigat celorlalţi că aceasta vrea să îl împuşte. Apoi i-a mai aplicat  încă o lovitură cu bolovanul, astfel încât soldatul a murit.