Bacaul devine „Capitala Tineretului din România“, titlu preluat de la Timisoara.Evenimente culturale şi sportive dedicate tinerilor


Incepând de astăzi, 2 mai, Bacăul este oficial „Capitala Tineretului din România“ pentru un an de zile. Până pe 16 iulie pot fi depuse candidaturile pentru runda întâi a competiţiei din acest an pentru următoarea Capitala Tineretului din România, între 2 mai 2018 şi 1 mai 2019. 

Trecerea titlului Capitala Tineretului din România de la Timişoara la Bacău a fost marcată prin Caravana Tinerilor, un eveniment simbolic care a început la Timişoara, pe 1 mai, şi care s-a încheiat la Bacău, pe 2 mai.

 „Pe 1 mai, tineri din toată ţara s-au reunit la Timişoara, ca să-i felicite pe colegii lor pentru activităţile şi schimbările realizate pe parcursul anului în care Timişoara şi-a asumat ediţia pilot a programului Capitala Tineretului din România. 

 Ediţia din acest an a programului Capitala Tineretului din România a primit Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, recunoaştere care confirmă atât valoarea ideii care stă în spatele programului, cât şi succesul fazei pilot“, se arată într-un comunicat al organizatorilor. 

16 iulie - data limită până la care pot fi depuse candidaturile pentru Capitala Tineretului din România între 2 mai 2018 şi 1 mai 2019 

Preluarea oficială a titlului a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc pe 2 mai, la Bacău. Cu această ocazie, Guvernanţa programului, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR), a lansat şi competiţia din acest an pentru desemnarea  următoarei Capitale a Tineretului din România, în perioada 2 mai 2018-1 mai 2019.



Competiţia pentru titlul Capitala Tineretului din România se va desfăşura în două runde.

 „Data limită până la care pot fi depuse candidaturile pentru runda întâi este 16 iulie, ora 23:59, la  adresa de mail haisavorbim@capitalatineretului.ro, iar până pe 15 iunie va fi anunţat premiul pe care iniţiatorii programului îl vor acorda oraşului câştigător. 

Dosarul de candidatură pentru prima rundă trebuie să respecte regulile de înscriere în competiţie: 

• să includă formularul de candidatură, format dintr-o serie de documente: fişa tehnică de identificare a candidatului, motivaţia, situaţia curentă a oraşului, conceptul programului propus, managementul şi participarea tinerilor, şi alocarea şi atragerea resurselor; 

• să includă declaraţia de intenţie scanată cu privire la dorinţa municipalităţii de a candida, asumarea conţinutului candidaturii din prima rundă şi asumarea întocmirii unei candidaturi complete în cazul selectării pentru runda a doua (semnată de reprezentantul legal al municipalităţii); 

• să includă declaraţia de sprijin scanată din  partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localităţii (sau din partea unei coaliţii formate de organizaţii de tineret pentru această cauză, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban). 

Toate oraşele înscrise vor fi înştiinţate despre primirea şi eligibilitatea candidaturilor, iar finalistele vor fi anunţate pe 15 august. 

Pentru runda a doua, oraşele care vor rămâne în competiţie vor trebui să depună dosarele de candidatură complete până pe 15 octombrie, ora 23:39.

 Oraşul câştigător va fi anunţat în data de 12 noiembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Bacău“, se preciează în comunicat. 

Despre program 

Capitala Tineretului din România este un  program naţional destinat tinerilor şi a fost iniţiat de: Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România; Federaţia SHARE Cluj-Napoca – comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului; Grupul PONT – grup de experţi de tineret, iniţiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienţei candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015; Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.

 Bacău este al doilea oraş din România care poartă titlul Capitala Tineretului din România, după Timişoara. 

Programul naţional funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu purtat de Cluj-Napoca în anul 2015. 

„Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. 

Bacău este al doilea oraş din România care poartă titlul Capitala Tineretului din România, după Timişoara. Programul naţional funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu purtat de Cluj-Napoca în anul 2015. 

Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. 

De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului“, se precizează în comunicatul transmis de Florina Fabian Secretar Administrativ în cadrul programului „Bacău Capitala Tineretului in Romania“.

adevarul.ro