Neplipsiţi de pe mesele românilor, indiferent de ocazie, tradiţionalii mititei sunt deosebit de gustoşi dacă alegi să-i prepari acasă. Reţeta nu este complicată, însă necesită mare atenţie la pregătire. Reţeta delicioşilor mititei o găsim la Radu Anton Roman, în cartea „Poveştile bucătăriei româneşti“.
. „După părerea mea, la care ţin destul de mult, chiar dacă-s subiectiv din când în când, aşa se făceau micii odată, chiar şi-n Muntenia, cu smântână nefermentată. Frişca asta fermenta, micii creşteau şi se făceau pufoşi, având un gust bun şi sănătos. Chimicalele ca bicarbonatul au infectat târziu bietul mic şi i-au bălăcărit prospeţimea şi fineţea naturale“, scria Radu Anton Roman.
Ingrediente:
1 kg carne de vacă (gât, coadă, antricot)
500 g carne porc (pulpă)
1 vârf de cuţit de chimen pisat
1 linguriţă de boia
1 linguriţă de cimbru uscat
1 vârf de cuţit de ienibahar
1 căpăţână de usturoi, sare, piper, după poftă
2 linguri de smântână nefermentată (frişcă)
4 linguri de supă carne
Mod de preparare:
Se toacă repetat carnea, de 3-4 ori, se sărează, se lasă să respire la rece 5 ore.
Se amestecă cu restul bunătăţilor (mai puţin frişca) şi se mai toacă o dată şi iar se lasă o noapte, la rece, să se primească între ele. Se freacă cu frişca neîndulcită, îndelung, să se înfoaie, şi se lasă la hodină şi-o noapte. Acum sunt numai buni de jar, iar ca fagul de Năsăud nu ştiu vreun lemnuţ să ardă. Se dau la masa cu pită şi hrean. Poftă bună! "
Renumit prin vinurile sale albe şi seci, deosebit de expresive, Ardealul e totuşi matca tăriilor de fructe, a rachiurilor dublu distilate din prune amestecate, cel mai des, cu mere şi pere. Continuaţi totuşi să insistaţi să vă recomand un vin la mititeii aceştia? O Fetească Regală de Apold, să scârţâie între dinţi de seacă şi să lumineze primăvăratic", scria Radu Anton Roman.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).