CIA a prezis Revolutia din decembrie '89 cu o luna inainte de a se intampla.Milioane de documente secrete au fost publicate de Agenția Centrală de Informații (CIA) după ce au fost desecretizate. Printre ele sunt și documente privitoare la România și Revoluția din 1989. Unul dintre acestea, tradus de redactorii RL, reprezintă sinteză a rapoartelor primite de CIA din țările socialiste și o analiză a situației din 5 decembrie 1989. Analiza conține și referiri la România care arată că spionii americani bănuiau că va urma o revoluție sângeroasă.

Agenții secreți ai SUA au scris în mai multe rapoarte secrete despre poporul român sub mâna de fier a comuniștilor. Potrivit celor scrise de agenți, în România ar putea urma o decădere puterii și a lui Ceaușescu. 

Agenția Centrală de Informații (CIA) a declasificat o bază de date imensă, de 13 milioane de documente din fosta arhivă secretă (detalii aici). Reporterii România Liberă au analizat o parte dintre aceste documente și au găsit mai multe informații pe care agenții secreți le cunoașteau și le știau despre România și despre evenimentele de dinainte de ’89 și după ’89.Printre subiectele intens analizate de CIA se află și decăderea “imperiului” URSS și a regimurilor comuniste aflate în picaj liber. Ceaușescu și economia României erau o țintă permanentă a analizelor CIA.

Documentele confidențiale și cele ultra secrete scrise între 1960-1989 arătau o creștere superioară a economiei din țara noastră, sub mâna de fier a lui Nicolae Ceaușescu. Totul era pus în raport cu celelalte state sovietice. Ceaușescu impunea un regim draconic, cu limitări pentru populație, dar care ducea la o scădere a datoriilor externe și la o creștere a economiei interne. Acest lucru s-a schimbat brusc în anul 1989, după ce regimul Ceaușescu a căzut, iar la putere a venit Ion Iliescu, ca președinte provizoriu.

Agenții CIA notau, înainte de Revoluția din decembrie 1989, că sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu este aproape, iar restul evenimentelor din Europa de Est s-ar putea repeta și în România. 

Agenții CIA notau că Nicolae Ceaușescu, reales Secretar General al României, continua să refuze vehement reforme în stilul lui Gorbaciov.

<<În ciuda șanselor ca el să moară în birou (el are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiind izolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil>>, scria CIA în 5 decembrie 1989.

Practic, cu 20 de zile înainte de Revoluția din 1989, CIA scria în documentele secrete despre posibilitatea unei mișcări de stradă masive în România, care ar duce la decăderea regimului ceaușist.

CIA avea publicat în același document detalii despre situația din toată Europa de Est, din zonele în care se observau fenomene violente. Bulgaria, fosta Republică Iugoslavă, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria și Polonia erau toate țintă ale raportului CIA.