Ileana a fost singura prințesă a României care s-a călugărit. A fost fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria. Se spune că dintre cei șase copii ea a fost preferata reginei.
A fost singura femeie din România care a obținut brevet de căpitan de cursă lungă, navigând singură yachtul . În anul 1931, a fost aranjată o căsătorie cu arhiducele Anton de Austria, ea primind titlul de arhiducesă.
A locuit cu soțul său lângă Viena, venind foarte rar în România. Soțul său îi interzisese acest lucru.
A continuat activitatea caritabilă a mamei ei, îngrijând soldații români răniți în timpul celui de al Doilea Război Mondial. În timpul regimului Antonescu s-a stabilit la Bran, unde a deschis un spital.
După 30 decembrie 1947, Ileana a fost nevoită să părăsească România, proprietățile fiindu-i confiscate în anul 1948. A plecat în Argentina unde a înființat un cămin de bătrâni pentru români.
În anul 1950, Ileana împreună cu copiii săi a ajuns la Boston. În toți anii pe care i-a trăit în SUA, principesa a păstrat o cutiuță cu pământ românesc.
În anul 1954, căsătoria cu arhiducele Anton s-a terminat printr-un divorț. În SUA a învățat ca să trăiască ca un om de rând. Își făcea piața, spăla, gătea.
La patru ani de la divorț trăiește o dramă. Fiica sa Maria Elena, care era însărcinată, moare într-un accident aviatic. În anul 1967, principesa Ileana devine maica Alexandra. A înființat o mănăstire de maici lângă Elwood City, numită Schimbarea la Față.
În cartea sa, Sfinții îngeri povestește, când aveam șapte ani am văzut îngerii. Sunt tot atât de sigură și azi cum eram atunci. Îngerii au o miraculoasă realitate. Activitatea lor printre noi a devenit pentru mine o realitate vitală, pozitivă.
În anul 1990, la vârsta de 81 de ani a revenit în România. A strâns fonduri pentru copiii nevoiași. Un an mai târziu a plecat să se întâlnească cu îngerii. A fost îngropată alături de caseta cu pământ românesc.