Adâncurile Mării Negre, unde nu există nici lumină și nici oxigen, par a fi locul ideal pentru conservarea epavelor. O expediție de cartografiere s-a dovedit a fi o descoperire extraordinară pentru istorici. Mai mult de 40 de epave antice din perioada otomană și bizantină au fost descoperite accidental în adâncurile Mării Negre.
Expediția s-a dus la mai bine de 1.800 de metri adâncime și s-au folosit cele mai avansate echipamente subacvatice din lume. Navele descoperite s-au scufundat cu sute de ani în urmă și au oferit peisaje minunate pe fundul mării.
Proiectul, numit ”Proiectul Arheologic din Marea Neagră”, este format dintr-o echipă internațională, condusă de Universitatea din Southampton, secția de arheologie maritimă, din Marea Britanie.
”Ne străduim să răspundem la câteva întrebări aprig dezbătute, despre momentul când nivelul apei a crescut, cât de rapid s-a făcut acest lucru și ce efecte a avut asupra populațiilor umane care trăiau pe această întindere de pe coasta bulgară a Mării Negre. Principalul obiectiv al acestui proiect este de a efectua studii geofizice, pentru a detecta fostele suprafețe de teren îngropate pe fundul mării și de a crea o reconstrucție a preistoriei Mării Negre”, a transmis profesorul Jon Adams, cel care conduce întreg proiectul.
Sursă: Dailymail