Calafat, oraşul unde oamenii şi-au construit sobe în apartament


Oraşul Calafat nu mai are de 7 ani sistem centralizat, aşa că 22.000 de apartamente au rămas fără căldură. Oamenii au fost nevoiţi să îşi construiască sobe în apartament pentru a putea face faţă situaţiei.

În oraşul Calafat nu există blocuri fără coşuri de fum, iar oamenii au fost nevoiţi să caută soluţii pentru a se încălzi. Şi-au construit sobe în apartament, pentru că este cea mai ieftină variantă. 

Oamenii au declarat că s-au obişnuit deja cu această situaţie, aşa că unii şi-au construit scripeţi, iar cu ajutorul acestora urcă lemnele la etaj.

 „Este greu, dar nu avem ce să facem. De 7 ani ne-am obişnuit cu această situaţie, însă nu înţeleg cum un oraş a putut să ajungă să nu mai aibă sistem centralizat de încălzire. Autorităţile ne-au promis că vom scăpa de acest coşmar, dar până în momentul de faţă nimic nu s-a concretizat. Şi peste 10 ani tot aşa o să fim“, a povestit un localnic din Calafat.  



 Termocentrala din Calafat a fost desfiinţată, iar de curând a fost demolată. 

„În acest moment este foarte greu să se mai înfiinţeze o nouă centrală pentru că deja toată lumea a renunţat la ţevi, la tot. Ar trebui, practic, să se refacă întreg sistemul de încălzire centralizată în tot oraşul. În cel mai fericit caz, dacă s-ar asocia cetăţenii din anumite blocuri ar putea să acceseze fonduri pentru a-şi pune centrale de bloc“, a precizat Lucian Ciobanu, primarul Calafatului.   

Oamenii din oraşul Calafat au mai precizat că în medie pe lună au nevoie de un metru cub de lemne pentru a se încălzi în perioada de iarnă. 

„Majoritatea locuitorilor din Calafat nu au un loc de muncă, aşa că este foarte greu să facem rost de bani pentru a cumpăra lemne. Tot ce a fost industrie în Calafat s-a dus pe apa sâmbetei. În perioada de iarnă ajungem să cheltuim şi 400 de lei pe lună“, a mai povestit un localnic.

adevarul.ro