Legenda Cascadei Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume


Din 2013, site-ul american „The World Geography“ a plasat pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume cascada Bigăr, situată chiar pe paralela de 45 de grade, care străbate România. Acest monument al naturii are o înălţime de aproximativ 7-8 metri şi aspectul unui con acoperit integral de mușchi, scrie Business Magazin. Aflată în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr (izbucul este un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă) se varsă în râul Miniş.

Potrivit legendei, pe meleagurile Văii Almăjului trăia o familie de ţărani care suferea pentru că nu avea urmaşi. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare, care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată, precizând că dacă urmaşul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel va muri. 



Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr. Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei.

Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în lumea cealaltă, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini.