Traditii si obiceiuri in ziua Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul



    
Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul - Traditii, obiceiuri si ce nu ai voie sa faci aziFoto: Wikipedia

 
Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul crestin ortodox. Numit de catre mai marii Bisericii si "inger in trup" sau "inger omenesc", acesta este pomenit in trei sarbatori diferite, de-a lungul unui an bisericesc.

Este cunoscut in popor si sub numele de Sfantul Ioan de Toamna sau Sfantul Prooroc Inaintemergator.

Pentru ca predica despre pocainta si umilinta, Sfantul Ioan a fost intemnitat la porunca lui Irod, rege al Iudeii, pana la urma fiind decapitat. Corpul i-a fost ingropat separat de cap, la mare adancime, de teama ca Ioan Botezatorul sa nu invie.

De la rolul sau de Botezator a fost preluat si obiceiul crestinarii.



Nu manca fructe rotunde sau rosii, nu folosi cutitul, nu matura!

Una dintre cele mai respectate traditii din aceasta zi este tinerea postului negru. Se spune ca doar asa cei care au pacate mari (cum ar fi crima) isi pot mantui sufletul.

In aceasta zi, nu ai voie sa consumi vin rosu, deoarece acesta reprezinta sangele Botezatorului.

Daca nu poti sa tii post negru, atunci poti manca struguri, cu conditia sa nu fie rosii. Pot fi mancate si alte legume, dar cu aceeasi interdictie.

Nu te atinge de varza, pentru ca se crede ca pe o varza ar fi fost taiat capul profetului.

Nici fructele rotunde nu ar trebui mancate (mai ales pepenele), pentru ca aduc cu forma capului care a fost taiat.

Luni nu se taie nimic cu cutitul; se foloseste doar mana. Se spune ca cel care va taia fie si o bucata de paine cu cutitul va avea o moarte crunta.

Tot azi ar trebui sa eviti sa mananci de pe farfurie, taler si sa nu folosesti vreun vas cu fundul rotund. Motivul: Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost pus pe o tipsie.

Se spune ca daca dai cu matura prin casa azi, vei tulbura linistea mortilor.