Misterioase morti post-decembriste


Moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, redeschide subiectul celor mai controversate morți din România post-decembristă. Mai mereu, în jurul acestor decese s-au țesut adevărate intrigi, presărate cu veșnica implicare și coodonare a serviciilor secrete.

- Dumitru Tinu:  Una dintre cele mai controversate morți din România a fost cea a jurnalistului Dumitru Tinu, un om extrem de puternic la vremea respectivă. Dumitru Tinu, a murit, pe data de 1 ianuarie 2003, în urma unui grav accident rutier. Cumplita tragedie s-a petrecut la ora 9:45, pe DN 1, în apropierea localității Românești, Prahova. Dumitru Tinu a sărbătorit împreună cu familia intrarea în Noul An. S-a retras devreme de la petrecere, la 12,40, iar dimineața a plecat, la volanul mașinii personale, spre Breaza, una din stațiunile de pe Valea Prahovei, unde dorea să schieze. În jurul orei 9,45, mașina condusă de Dumitru Tinu, un "Volvo S-40", a intrat în derapaj, părăsind sensul de mers și, după ce a rulat circa 15-20 metri pe banda opusă, s-a răsturnat într-un șanț adânc, de pe marginea șoselei. Mașina nu prezenta avarii serioase. Sistemele de siguranță "air-bag" ale mașinii nu s-au declanșat. Pe șosea nu existau urme de frânare. Drumul era curățat de mijloace auto mobilizate pentru deszăpezire, iar la ora sosirii echipajelor poliției nu se mai putea distinge mare lucru din traseul urmat de automobil înainte de a ajunge în șanț.



- Mihai Erbașu: O altă moarte extrem de suspectă a fost cea a omului de afaceri Mihai Erbașu. Trupul acestuia a fost găsit în piscina aproape goală a  vilei sale de la Snagov, în anul 2004. În urma lui Erbașu a rămas și un controversat bilet de adio, care însă a fost contestat atât de avocatul Paula Iacob, cât și de familie. În presa vremii se vorbea despre faptul că Erbașu a fost lichidat de adversarii săi din lumea afacerilor, care ar fi avut legături strânse cu serviciile secrete.

- Cocoșatu: Patronul restaurantului ”La Cocoșatu”, Ion Oiță, a fost găsit spânzurat în anul 2011. În jurul morții sale s-a țesut un adevărat covor de intrigi, pentru că Cocoșatu era unul dintre oamenii cu relații foarte extinse atât în lumea politică, cât și în lumea interlopă din București. Despre moartea lui Cocoșatu s-a vorbit în presa vremii că ar fi fost o răzbunare a unor oameni de afaceri, cărora aceste le datora bani.

- Cătălin Chelu: Acesta a devenit celebru după ce a dat mită la Ministerul de Interne un BMW x6 cu portbagajul plin de bani. Codamnat la șase ani cu executare în ”Dosarul mită la Interne”, Cătălin Chelu a dispărut fără urmă. Familia l-a declarat mort, însă anchetatorii au verificat și o altă pistă, conform căreia Chelu a fugit în Republica Moldova, iar de acolo în Iordania, țară care nu are tratat de extrădare cu România și în care deținea mai multe afaceri.


- Codruț Marta: Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în perioada în care acesta era preşedintele ANAF, a dispărut din 2012, iar de atunci nu se mai știe nimic despre el. În folclorul dâmbovițean se vorbește că Marta ar fi fost lichidat pentru că știa prea multe și pusese mâna pe o sumă foarte mare de bani, aproximativ 10 milioane de euro. În acest moment, autoritățile par să fi renunțat la căutarea lui Codruț Marta și există discuții pentru a-l declara mort pe acesta.

- Procurorul Panait: Una dintre cele mai controversate morți din România este cu siguranță cea a procurorului Cristian Panait. Acesta s-ar fi sinucis la vârsta de 29 de ani, dar în jurul evenimentului s-a țesut o mare de intrigi. Procurorul Panait ar fi fost supus unor presiuni enorme din interiorul PSD, pentru că acesta nu a vrut să renunțe la anchetarea fiului prefectului de Bihor, Adrian Tărău. În acest caz este implicat și Victor Ponta, cel care ajunsese șef de cabinet al premierului Adrian Năstase și cel bănuit că ar fi pus presiuni asupra procurorului Cristian Panait. Cert este că moartea procurorului Panait a rămas în istorie drept una dintre cele mai controversate sinucideri.