Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Obiectiv turistic mult frecventat si probabil cel mai vestit monument geologic din Romania, Vulcanii noroiosi de la Berca, judeţul Buzau, sunt un remarcabil fenomen natural si o sinteza a geologiei si tectonicii Subcarpatilor de Curbura.
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici au fost descoperiti de francezul H. Cognand, In 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.Vulcanii noroiosi de la Paclele Micireprezinta o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN – rezervatie naturala, tip botanic si geologic. In acest loc arid se Intalnesc o serie de plante deosebite, unice In Romania, caracteristice zonei central-asiatice si nu climatului temperat din tara: nitraria schoberi si obione verrucifera. Sunt plante halofile (traiesc Intr-un mediu sarat) si sunt protejate prin lege.
Dar ce sunt “vulcanii noroiosi”?
“Vulcanii noroiosi” sunt formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos, In combinatie cu apa din panza freatica. Gazele Imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea iese la suprafata si, In acele locuri, se usuca In contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul care ajunge la suprafata este rece, provenind din straturile de argila.
“Vulcanii noroiosi au avut un rol important In aparitia vietii pe Pamant sau chiar pe alte planete”
Vulcanii noroiosi sunt forme de manifestare care au semnificatie geologica mult mai profunda. Cercetarile recente de filogenie moleculara arata ca acestia ar fi avut un rol important In aparitia vietii pe planeta noastra. Sau chiar pe alte planete. Cercetari si lucrari publicate de NASA In 2010 demonstreaza ca vulcanii noroiosi se manifesta si ca un fenomen cosmic.
Vulcanii noroiosi nu sunt rari pe Pamant. Au fost identificati cateva mii de vulcani noroiosi concentrati In circa 40 de regiuni. Doar 10% sunt vizibili, fiind pe arii continentale, restul sunt submarini. In Azerbaidjan si In regiunea caspica se afla unii dintre cei mai mari, cu conuri ce au diametre de 1-2 kilometri si adancimi de pana la 600 de metri!
Prin comparatie, Paclele Mari si Paclele Mici, de la Berca – Buzau, sunt niste “pitici”, Insa, paradoxal, poate tocmai acesta este avantajul lor: nu trebuie sa zbori la mare altitudine sau sa strabati mari Intinderi ca sa le vezi. La nord de Buzau, pe o sosea ce serpuieste printr-un peisaj prietenos, se ajunge dupa nici o ora la cele doua principale areale unde bolborosesc „paclele“, aflate la o Inaltime de 341 m si Intinse pe o suprafata de 16,5 ha. Contextul geologic de la Berca este tipic pentru acest gen de fenomen: In axul unui anticlinal, s-a format o depresiune orientata nord-sud, lunga de 18 km si despicata axial de o falie. Pe aceasta falie vin din adancime, posibil de la peste 3.000 de metri, emanatii de metan. Ne convingem daca apropiem o flacara de o bula de noroi care se sparge: se va produce o scurta flama albastruie.
Odinioara regiunea a fost foarte bogata In petrol. In perioada interbelica concura prin volumul extras cu Valea Prahovei, deci In acel timp era una dintre cele mai productive zone petrolifere din lume. Petrolul din Subcarpatii Buzaului avea si o calitate deosebita, fiind sarac In parafina. Prezenta sa la mica adancime a facut posibila extragerea, Inca pe la 1517, prin simple gropi numite „pacurarite“, dupa cum mentioneaza un document, iar pe la 1925 a functionat la Sarata-Monteoru o „mina de petrol“ – o exploatare prin galerii In loc de sonde.Noroiul vulcanilor aduce din adancime mici cantitati de hidrocarburi si sare, precum si fragmente de roci sedimentare si fosile de organisme din Miocen.
In urma cu doua secole, disputa privind originea rocilor a Impartit lumea geologilor In plutonisti, care credeau ca rocile s-au format din lave zamislite In adancurile fierbinti ale Pamantului, si neptunisti, ce considerau ca toate rocile au fost produse prin sedimentare In mari. Dupa cum s-a vazut, aveau dreptate si unii, si ceilalti. Fiind asociati cu sedimente marine, cu petrol si emanatii de gaze, vulcanii noroiosi au fost lasati In Imparatia lui Neptun, spre deosebire de vulcanii cu lave fierbinti, atribuiti lui Pluto.