Monstrul de la Balea Lac


In noaptea de 23 septembrie 1978, in era cenzurii, un eveniment misterios avea sa zguduie si sa schimbe viata a 13 militari romani, aflati in misiune la Cabana de la Balea Lac. Cei 13 soldati au avut parte de o experienta paranormala.  

 O simpla misiune 

 In septembrie 1978, un grup format din 13 soldati in termen a fost detasat la Cabana Balea Lac, scopul lor fiind constructia unui obiectiv turistic. Ceea ce trebuia sa fie o simpla misiune s-a transformat intr-una de cosmar, exact ca in filmele horror. Doar ca aici totul era real, ci nu fictiune.
 In noaptea lui 23 septembrie 1978, fruntasul Ioan Dörr a observat o lumina rosiatica in zona. Plecand sa gaseasca sursa luminii acesta nu a gasit nimic care sa ateste existenta luminii, punand totul pe seama unui far de masina si a oboselii sale.

 In noaptea urmatoare, in jurul orei 21.45, sergentul Ion Radu si soldatii Dörr si Vulpe au observat ca langa cisterna de motorina, in directia statiei de telecabina, se afla o silueta macabra, inalta de peste 2,5 metri, cu o miscare lenta, asemanatoare cosmonautilor pe Luna. Insa, creatura misterioasa era inspaimantatoare. Avea un contur umanoid, pe cap doua coarne indoite spre spate, picioare butucanoase si doua maini, ca doua mari semicercuri, prevazute cu gheare lungi.

 Scene desprinse din filme de groaza 

 Speriati, militarii au inceput sa arunce cu pietre inspre creatura care intre timp se deplasase pe o ridicatura de pamant. Vazand ca pietrele nu au nici un efect, sergentul Radu a pus mana pe un ciomag si s-a dus catre “aratare”, strigand catre militarii D. Sibu si Gh. Stan sa-l urmeze. Ajuns in dreptul entitatii, sergentul a cazut pe spate, in zapada, cu mainile intinse. Sibu si Stan, aflati la 3-4 metri de sergent, au ramas paralizati cateva secunde, timp in care sergentul a fost examinat de catre creatura care apoi a disparut “parca plutind, in salturi laterale”. 

 Alti martori la evenimente povestesc cum se deplasa “creatura sosita din alta lume”: “ca un om care merge pe apa, aplecandu-se mult într-o parte si în alta, dar nu ca un urs sau alt animal, ca am vazut ursi destui. Parca plutea, cand pe un picior, cand pe celalalt”.



 Insa, pericolul nu trecuse inca … 

 Dupa plecarea creaturii, cei doi soldati, alaturi de alti camarazi, au mers la sergent, care era inconstient si nu isi desclesta mana de pe ciomag. Dus in interiorul cabanei, Radu a fost resuscitat timp de 10 minute. In momentul in care si-a revenit, acesta nu isi mai amintea nimic … ca si cum memoria i-ar fi fost stearsa.

 In tot acest timp, 5 soldati povestesc ca in locul in care fusese umbra a aparut “o coronita de lumini” cu un diametru de circa jumatate de metru, iar luminitele “dansau in cerc si sarea dintr-o parte in alta”.

 La 90 de minute, dupa ce s-a baricadat intr-o camera, au auzit cum cineva zgarie obloanele proaspat vopsite. Unii dintre martori spun ca au auzit o vocea groasa care ar fi pronuntat cuvintul “sergend …”. Inspaimantati, nici unul dintre militari nu a mai adormit sau iesit afara in acea noapte.
Dimineata au observat zgarieturi adanci pe obloane, iar in locul in care sergentul fusese doborat … pe zapada nu era decat urmele fruntasului. Cu exceptia lui Ion Radu si a unui caporal, toti militarii au coborat la “Balea Cascada”, intorcandu-se dupa 2 zile, la ordinul unui ofiter de rang inalt.

 Concluzii neconcludente

 In urma acestui eveniment straniu ramane intrebarile “Ce anume era creatura?” si “Cum/ de ce?”. Fiind in perioada comunista, cand cenzura se intinsese peste toata Romania si in toate domeniile, cazul a fost clasat destul de repede. O comisie militara a anchetat evenimentul la cateva luni dupa ce acesta a avut loc, iar concluzia oficiala a fost ca Ion Radu fusese doborat de un soc electric cauzat “de un fenomen de electrizare sau magnetizare a aerului”.
 Cazul a mai fost investigat, mai tarziu, de Calin Turcu, decedat in 2006, care a reusit sa obtina marturii neoficiale ale militarilor de la Balea Lac.