Viata amoroasa a lui Mihai Viteazul

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Văzut din perspectiva luptelor antiotomane, Mihai Viteazul pare a fi un personaj de legendă. Din punct de vedere al viţii personale, domnitorul era un adevărat monstru. Şi-a terorizat soţia şi a înşelat-o până în ultima clipă a vieţii sale. 

Oficial, Mihai Viteazul a fost căsătorit cu doamna Stanca, o femeie care se trăgea dintr-o familie de boieri din zona Muscelului. Rămasă văduvă de tânără, Stanca l-a atras pe Mihai Viteazul datorită averii impresionante pe care o moştenise de la rudele sale înstărite. 

 Marele istoric Nicolae Iorga a scris în nenumărate rânduri faptul că Mihai Viteazul s-a căsătorit cu dezolanta văduvă Stanca doar din interes, pentru că avea nevoie de bani pentru a-şi susţine tronul şi pentru a beneficia de relaţiile sus puse ale boieroaicei. Căsătoria celor doi se petrece în anul 1582, într-o biserică din judeţul Vâlcea. 

După ce şi-au unit destinele, Mihai şi Stanca au avut doi copii, pe Nicolae şi Florica. Imediat după ce pruncii au venit pe lume, relaţia dintre domnitor şi soţia sa a început să se degradeze. Cei doi aproape că-şi vorbeau doar câteva cuvinte, voievodul fiind acuzat şi de fapte de violenţă la adresa soţiei.

 O obligă să-şi ia copiii şi să bată, rând pe rând, la porţile tuturor mânăstirilor din Ţara Românească, pentru a avea parte de linişte. Stanca şi copiii ajung în cele din urmă la cetatea Făgăraşului, acolo unde vor fi ţinuţi ostatici din ordinul lui Mihai Viteazul, imediat ce câştigă bătălia de la Mirăslău. Mai mult, după moartea voievodului, doamna Stanca ajunge chiar slujnică în această cetate. 

Velica, blonda lui Mihai Viteazul 

Dincolo de cruzime faţă de familie, Mihai Viteazul a fost un adevărat cuceritor. Una dintre amantele sale oficiale a fost blonda Velica, o tânără de viţă nobilă, fiică a unui logofăt din Piteşti. Domnitorul o cunoaşte pe ibovnica blondă, după ce aceasta ajunge să fie curtezană la curtea principelui Sigismund de Bathory.



 În timpul unei vizite, tânăra este cucerită de şarmul domnitorului şi face tot posibilul de ajunge în patul său, lucru care s-a şi petrecut. În tot acest timp, ea se şi căsătoreşte cu un nobil italian, pe numele său Fabio Genga. În ciuda faptului că avea o familie,tânăra nu renunţă la pasiunea pentru domnul Ţării Româneşti şi visează cu ochii deschişi la momentul în care va urca pe tronul principatului în calitate de doamnă a sa. 

Fără să-i pese de bârfele de culise care se ţeseau la curte, Mihai Viteazul o aduce pe Velica la Târgovişte unde le spune tuturor celor care-l cunoşteau că ea va fi următoarea suverană. Cei doi apar într-o pictură semnată de Firans Franken II, pictor de curte al regelui Rudolf al II-lea.

 Pasiune pentru soţia lui Bathory 

Idila cu Velica a domnitorului Mihai Viteazul nu a ţinut însă foarte mult, voievodul înlocuind-o cu o altă ibovnică nobilă, Maria Cristina, soţia lui Sigismund de Bathory. Aflată într-un impas sentimental din cauza soţului care  o înşela în mod repetat, ea se aruncă în braţele voievodului născut în Bărăgan. O cunoaşte în anul 1596, ocazie cu care îi dăruieşte un cadou, constând în mai multe bucăţi de brocart cu fir de aur. Deşi fascinată de domnitor, acesta s-a folosit de ea pentru a aflat informaţii despre soarta Ţării Româneşti, Maria Cristina fiind apropiată a regelui Rudolf al II-lea.

 Blestemat de soţie

 În fatidica zi de 9/19 august 1601 singura care i-a fost alături în ultimele clipe ale vieţii domnitorului Mihai Viteazul a fost doamna Stanca. Aceasta a părăsit în grabă cetatea de la Făgăraş şi a venit la Câmpia Turzii. Deşi distrusă de durere din cauza dispariţiei soţului, cronicarii au relatat faptul că ea i-ar fi blestemat cadavrul. La scurt timp de la dispariţia voievodului, doamna Stanca a murit de ciumă.

adevarul.ro