Misterul lacului Bezid

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Blesteme grele par să fie legate de bisericile scufundate în lacul Bezid. Cine a ajuns pe malurile acestui lac, aflat la numai câţiva kilometri de Sovata, nu mai poate uita priveliştea sinistră a zidurilor care se ivesc din ape. Rareori mai găsești în țară ape tulburi și adânci atât de periculoase…

Satul Bezidul Nou a fost scufundat în anul Revoluţiei şi multe voci spun azi că a fost sacrificat fără rost de comunişti, doar ca să risipească comunitatea de unguri de aici și mai ales secta secuilor sabatarieni care prinsese rădăcini în localitate. În mod oficial, autoritățile de la acea vreme au susținut că trebuie să prevină inundațiile pe care le provocau anual pârâurile Cușmed și Niraj. Astfel că au ridicat un baraj de pământ, în interiorul căruia au amenajat o hidrocentrală. 

Satul Bezidul Nou, cu cele 180 de gospodării, cu școala și bisericile lui, a avut ghinionul să se afle într-o căldare naturală în care s-au adunat apele de acumulare. Lăcașurile de cult ale credincioșilor catolici şi evanghelici, care se aflau la numai câţiva paşi unul de altul, au fost inundate cu totul. Mulți ani, se mai vedeau în verile secetoase rămăşiţele unui zid şi o turlă tristă, al cărei acoperiş s-a prăbuşit în 2006. Drama oamenilor de aici nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Mulţi bătrâni şi-au găsit sfârşitul privind cum apele le-au înghiţit rostul lor de-o viaţă. În amintirea lor, localnicii din Bezid mai ţin câte o slujbă pe malul apei, în dreptul bisericii în care, odinioară, s-au cununat şi s-au botezat atâtea suflete.



Capcanele din apa întunecată sunt periculoase

Mulți turiștii vin din curiozitate pe malurile lacului, iar locanicii se așază fie la pescuit, fie la plajă. Vara, peisajul este minunat, însă nu puțini au fost cei care s-au temut să mai intre în apa adâncă, dacă au avut curajul prima dată să se îndepărteze prea mult de mal. Până și înotătorii de performanță se tem de capcanele satului scufundat, pentru că în apele tulburi stau ascunși copaci bătrâni, ziduri de case și acoperișuri care le-ar putea pune viața în pericol. Peste 20 de persoane și-au pierdut viața în acest lac, de când a fost dat în folosință, în anul 1989.

 De cele mai multe ori, împrejurările morții lor au fost suspecte, pentru că vremea era bună și liniștită. Dar apa este atât de tulbure că abia vezi la doi metri înaintea ta, spun scafandrii cu experiență care se antrenează aici, iar între zidurile caselor prăbușite se formează adesea vârtejuri periculoase. Localnicii cred că satul scufundat cere tribut de suflete și este bântuit de blestemele nefericiților care au fost nevoiți să plece în pribegie.

Ultima turlă s-a prăbușit sub blesteme

Ani de-a rândul turla bisericii catolice s-a ivit din ape ca o amintire tristă a dramei din Bezidul Nou. De curând, într-o noapte furtunoasă, s-a prăbușit cu totul, putredă și învinsă de ape. De atunci, localnicii nu își mai lasă copiii să se joace în apropiere. Dacă în anii trecuți, plimbarea cu barca pe sub turla bisericii era distracția preferată a turiștilor și a tinerilor din împrejurimi, astăzi tot mai puțini oameni sunt interesați să ajungă la ruinele scufundate.

 Bătrânii locului cred că stihiile apelor negre au chemat furtuna să distrugă pentru totdeauna amintirea sufletelor pierdute.