Legenda Podului lui Dumnezeu


Cu o lungime de 30 de metri si cu 13 metri latime, podul face legatura dintre orasele Baia de Arama (Mehedinti) si Baile Herculane (Caras Severin), fiind singurul pod natural circulat din lume. Una din legendele biblice care circula in zona spune ca Podul Natural de la Ponoarele ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca spre Tismana, dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, scrie adevarul.ro.

Dupa cum arata legenda prin aceste locuri dupa ce a construi manastirea Vodita (1370-1372) dupa pierderea acesteia prin ocuparea regiunii Severinului de catre regatul maghiar, calugarul greco-sarb Nicodim plecand spre nord-est a poposit pe aceste meleaguri unde pitorescul l-a atras destul de mult, hotarandu-se sa intemeieze o noua manastire. Prin intemeierea unei monastiri o parte din terenurile care apartineau locuitorilor urmau sa treaca in posesia manastirii. 

Aceasta situatie a alarmat pe cetatenii satului determinandu-i sa gaseasca o modalitate de a-l izgoni din aceste locuri. Pe cand calugarul Nicodim dormea in casa unui oarecare Vilsan, acesta impreuna cu alt fruntas al satului Vucea, i-au tras cutitul din teaca, au taiat cu el o gaina neagra pe care i-au bagat-o in desagi unde el avea painea si mistriile de lucru. 

Dimineata calugarul a plecat spre Baia de Arama. Vilsan si cu Vucea , necunoscandu-i intentia, s-au luat dupa el, l-au ajuns si au inceput sa il bata ca pe un hot, dupa ce l-au cautat in desagi si au gasit gaina. Pentru a-si arata nevinovatia calugarul le-a spus sa ii scoata cutitul din teaca sa vada ca nu-i plin de sange. In realitate cutitul era plin de sange despartindu-se de ei i-a blestemat ca din neamul lor sa nu iasa decat cimpoieri, tobosari si martori de meserie. 
 

Niciodata sa nu le ajunga ce le trebuie: (cand vor avea sare sa nu aiba malai si cand vor avea malai sa nu aiba sare, iar cand vor avea de toate sa le iese apa la vatra). In apa sa nu traiasca nici-o vietate, nici macar broaste. Locul unde calugarul si-a aruncat cutitul, painea si gaina poarta  denumirea de “Valea Gainii”. „Dupa ce a ctitorit manastirea Vodita, Cuviosul Nicodim a venit aici la Ponoare, unde a dorit sa faca o manastire. 

Se pare ca oamenii au fost cei care au fost impotriva acestui proiect deoarece se gandeau ei ca Nicodim in momentul in care va ctitori la Ponoare o manastire vor pierde o parte din pamanturile lor. Si atunci socotind ca este o zona destul de neprielnica agriculturii si pamantul pe care il au vor trebui sa-l dea, ei nu au primit cu bucurie aceasta veste ca s-ar face o manastire la Ponoare. 

In momentul in care s-a hotarat sa plece, pentru ca sa intareasca mai mult argumentele, unii dintre localnici se spune ca ar fi pus in traista cuviosului o gaina taiata si un briceag. Astazi este un loc la iesire din Baia de Arama numit Valea Gainii, este locul unde l-au prins pe Nicodim, l-au batut si au aratat oamenilor ca el era un hot”, ne povesteste si preotul Vasile Gantu, protopop al Protoieriei Baia de Arama. 



Din acel moment cuviosul a plecat la Tismana, unde a gasit un loc prielnic pentru construirea unei manastiri, actualmente un simbol crestin al Olteniei. Inainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele: sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. 

Aceste lucruri s-au si intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit opt mori, in ea nu traieste nici o vietate, iar la un moment dat pamantul o inghite, apa intra in cavitatea subterana a unei pesteri brusc si da impresia ca e inghitita de pamant. O alta legenda spune ca in Pestera Ponoare locuia Dracu. 

Satenii l-au rugat pe Dumnezeu sa-i scape de el si astfel, Dumnezeu a lovit tavanul pesterii, acesta prabusindu-se peste gura ei, formand podul. “Despre Podul lui Dumnezeu exista foarte multe legende, cea mai frumoasa dintre ele este cea care vorbeste despre formarea podului prin interventia puterii divine. Podul s-a format prin prabusirea peretului superior al pesterii. Ca la orice intuneric si acolo statea Dracul. 

El facea numai rele oamenilor din zona. Astfel oamneii s-au rugat lui Dumnezeu, iar acesta i-a ajutat si a vrut sa-l alunge pe Drac. A coborat pe pamant si Dracul a intrat in pestera. Dumnezeu a apasat cu mana tavanul pesterii sa-l prinda pe Drac. 

Dracul e drac si s-a strecurat prin pestera si a iesit prin partea cealalta a pesterii. Suparat ca a fost alungat de aici din zona a zgaraiat toate pietrele din partea cealalta a versantului si a format doua campuri de lapiezuri: Campul Afroditei si Campul Cleopatrei”, ne-a povestit  Dumitru Borloveanu, profesor de limba romana, localnic din Ponoare.