Descoperire de excepţie în România pe santierul de la Poiana Ciresului


Săptămâna trecută, arheologii au făcut o nouă descoperire de excepţie în cadrul şantierului de la Poiana Cireşului, de lângă Piatra Neamţ. Un colier din melci, vechi de aproximativ 31.000 de ani, a fost scos la suprafaţă de echipa condusă de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru şi dr. Elena Niţu. Reuşita vine la doar un an de la identificarea în acelaşi sit a celei mai vechi statuete sculptate (aproximativ 23.000 de ani) de pe teritoriul României. 

În urmă cu 12 ani, pe şantierul de la Poiana Cireşului era descoperit primul colier de melci perforaţi din Paleoliticul din România. Cele 12 cochilii au fost atribuite speciei Lithoglyphus naticoides. 

Din 2004 şi până acum, au mai fost făcute descoperiri similare şi în alte situri cu niveluri paleolitice din ţara noastră. 

Colierul din melci perforaţi a fost descoperit în nivelul Gravetian III al sitului de la Poiana Cireşului, la fel ca şi podoaba identificată în urmă cu 12 ani. Dintre cele 11 cochilii scoase la suprafaţă, 10 aparţin speciei Lithoglyphus naticoides, iar una dintre ele unei specii în privinţa căreia cercetătorii nu s-au putut pronunţa până acum. 



În urma datării cu carbon-14, s-a constatat că melcii aveau o vechime de aproximativ 31.000 de ani. 

Şantierul arheologic de la Poiana Cireşului va rămâne deschis până la mijlocul lunii septembrie. Cei care doresc să susţină acest proiect de cercetare o pot face prin intermediul donaţiilor, al sponsorizărilor sau chiar printr-un simplu SMS. 


sursa : cunoastelumea.ro