S-a inventat ambalajul care inlocuieste E-urile din mancare. Inventatorul e un roman.

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului.

Una dintre invenţiile lui Dan Vodnar ar putea schimba o lume întreagă: este vorba despre un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor.

În paralel cu acest proiect, în perioada 2010-2012, cercetătorul clujean a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care se poate aplica pe fructe şi pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.
„Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, explică Dan Vodnar, citat de adevarul.ro.

Distruge microbii de pe alimente

Ambalajul are proprietăţi mai spectaculoase decât eticheta. Ideea i-a venit cercetătorului pornind de la numeroase toxiinfecţii alimentare cu o bacterie numită „Listeria“.

Majoritatea se întâmplă în Statele Unite ale Americii (SUA) şi duc la moartea a 15% din cei care iau această bacterie.



„Americanilor le place foarte mult să mănânce, la birou, mâncare «ready to eat» (gata preparată). Deci practic ai mâncarea, o bagi la cuptorul cu microunde şi o mănânci. La aceste preparate «ready to eat», în special cele din carne, Listeria e unul dintre cele mai întâlnite microorganisme care apar la suprafaţa cărnii din cauza manipulării.

Poţi să-ţi expui organismul destul de lejer la infecţie. Ce rol are ambalajul? Acesta e un biofilm şi poate fi foarte uşor aderat unui ambalaj de plastic şi nu permite dezvoltarea Listeriei. În cazul în care carnea a fost contaminată cu Listeria, ambalajul inhibă la locul unde se află bacteria“, detaliază cercetătorul.

Ambalajul inventat de clujean mai are o proprietate specială: poate acţiona ca un înlocuitor al E-urilor. „Comercianţii adaugă foarte multe E-uri, în special cei din categoria conservanţilor, pentru că aceşti conservanţi au şi efect antimicrobian.

Dar de ce să mănânci atâta conservant, când poate să fie rezolvată problema altfel? Adică să se inhibe bacteriile cu ajutorul ambalajului“, adaugă Vodnar. Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritare fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Cele două invenţii (ambalajul şi eticheta) sunt în curs de brevetare.