Lacul Firiza din Maramureș este populat cu pești Piranha (UPDATE)

12:10:00 by
Apele sunt pline de mistere, lucru pe care îl confirmă și lacul Firiza din Maramureș. De această dată, nu este vorba de frumusețea universului acvatic, ci de o întâmplare șocantă și periculoasă, în apele barajului descoperindu-se pești Piranha.

Pești Piranha, în lacul Firiza din Maramureș

Alertă în județul Maramureș! Un pescar din nordul țării a avut surpriza să prindă în loc de somn, crap sau șalău un pește Piranha originar din America de Sud. „Aseară când am fost la pescuit am avut ocazia să prind și eu un Piranha la barajul Firiza, am auzit că au fost prinși mai mulți pești, e o surpriză pentru mine dar mă gândesc la consecințe deoarece sunt turiști care fac baie, iar acest pește este recunoscut pentru ferocitatea și dinții săi foarte ascuțiți”, a povestit pescarul.

Locul cu pricina este lacul Firiza din Baia Mare, iar mai multe exemplare din această specie au fost descoperite în apropiere de malul barajului. În prezent, nu se știe cum au ajuns peștii din America de Sud în apele unui lac din Maramureș. Sigur este că apariția lor a speriat atât localnicii, cât și turiștii, aceștia spunând că vor evita momentan să facă baie în Lacul Firiza, până când situația se va lămuri.
Pești Piranha, în lacul Firiza din Maramureș. Aceștia sunt foarte periculoși, putând ataca oamenii


Piranha este numele sub care sunt cunoscute speciile de pești carnivori de apă dulce care trăiesc în raurile si lacurile din America de Sud. Fac parte din subfamilia Serrasalminae din cadrul familiei Characidae a ordinului Characiforme. Peștii sunt numiți caribes, în răurile din Venezuela și sunt cunoscuți pentru dinții ascuțiți, apetitul nestăvilit de a mânca și aspectul înfricoșător. Sigur este că problema trebuie rezolvată, căci peștii Piranha sunt extrem de periculoși, putând ataca inclusiv oamenii.

------

UPDATE 

Specialiştii au elucidat misterul speciei de peşte capturată în urmă cu câteva zile din apele Barajului Firiza. Potrivit acestora, peştii au ajuns în lacul de acumulare, eliberaţi cel mai probabil dintr-un acvariu, iar în lacul de acumulare s-au înmulţit.

Peştele a fost pescuit la sfârşitul săptămânii trecute, iar captura nu a fost una singulară. Mai mulţi pescari care şi-au petrecut timpul liber pe Barajul Firiza spun că au scos la mal presupuse exemplare de Piranha. Un inginer silvic din cadrul Ocolului Silvic Firiza a analizat fotografiile şi a venit cu explicaţiile. 

 „Acel peşte nu este Piranhia, ci peştele Pacu din America de Sud. Nu au mai fost cazuri nici până acum, nici de atunci. Pacu este erbivor şi are dinţi, dar nu este Piranha. Se aseamănă, sunt din aceeaşi familie. Piranha nu creşte mai mult de 15 centimetri, în schimb Pacu în mod natural, în libertate, creşte până la un metru jumătate. Ei nu o să reziste la iarnă, le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheaţă la suprafaţă, iar la fund are 1-2 grade, maxim 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus Romulus Şimon, inginer silvic.

  Cum a ajuns Pacu în apele Barajului Firiza

  Pacu este o specie de peşte omnivor, pe când Piranha este carnivor. Dinţii la Piranha sunt în formă de cleşte (foarte asemănători cu cei ai omului), spre deosebire de Pacu care are muşcătura în foarfecă. Potrivit lui Romulus Şimon, peştele Pacu nu reprezintă un pericol pentru fauna din apele Barajului Firiza. 

 „Nu este periculos. Noi vom urmări prin paznicii noştri suprafaţa lacului, în special în zona unde a fost prins peştele. Suntem foarte interesaţi să vedem evoluţia acestor peşti. Un inconştient probabil i-a dat drumul din acvariul pe care îl avea acasă. Oricum nu era un cunoscător pentru că peştii Pacu preferă temperaturi ridicate. La iarnă ce o să facă?”, a adăugat inginerul silvic.

Exemplare de Pacu se găsesc de vânzare pe e-Bay sau pe Amazon, iar unii furnizori asigură chiar livrarea gratuită spre România. Peştele este originar din Amazon şi este foarte greu de pescuit în mediul lui natural.

 Pacu, mâncătorul de testicule 

 Jurnaliştii de la Daily Mail scriau într-un material documentat despre peştele Pacu că această specie exotică este denumită printre pescari drept „mâncătorul de testicule” pentru că obişnuieşte să atace înotătorii în locurile intime.

   Un exemplar de Pacu a mai fost capturat în România în luna iunie a anului 2017, la Drobeta Turnu-Severin. Peştele a fost pescuit din apele Dunării şi imediat ce a fost capturat a fost dus la Muzeul Porţilor de Fier.Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.
Descoperă și Terra Misterioasă, Misterele Planetei.
Ramâi uimit cu Știri pe Turte, cele mai ciudate noutăți.
Index articole România Misterioasă

Istorie Online

Incredibil.Online

Știri pe Turte