Cetatea Feldioara se redeschide după 30 de ani. A fost ridicată de Cavalerii Teutoni





Începând cu 1 iulie 2018, turiștii vor putea vizita Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov. Atestată documentar de la 1225, fortificația ridicată de Cavalerii Teutoni a fost refăcută practic de la zero după ce s-a prăbușit în timpul comunismului și a lăsată de izbeliște.
În anul 2013, Consiliul Județean Brașov a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăți, iar cetatea a fost reconstruită. Investiția s-a ridicat la 12,3 milioane de lei. Lucrările au fost laborioase, constând nu doar în restaurarea zidurilor cetății, ci și într-o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate, relatează adevarul.ro.

Descoperirile arheologice au evidențiat că dealul cetății a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică și medievală, care vor fi expuse în muzeele care vor exista în turnurile cetății.



Așa arăta Cetatea Feldioara înainte de restaurare

Ce puteți vedea la Cetatea Feldioara

Lucrările s-au încheiat acum un an, dar cetatea a stat închisă până acum când s-au rezolvat probleme de personal și pază, precum și trecerea obiectivului turistic de la Consiliul Județean la Primărie.
Turiștii care vor veni la Feldioara vor vedea cetatea în premieră. Va fi pentru prima dată în 30 de ani când fortificația va fi vizită. Tariful de vizitare și programul vor fi stabilite în următoarele două săptămâni.

Potrivit Centrului de Informare Turistică Feldioara, la Cetatea Teutonilor au fost restaurate toate turnurile și zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest și zidul Zwinger de protecție), iar fortificațiile teutone inițiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele inițiale și ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna și s-a amenajat un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.



În condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor. S-au făcut lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția, folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice. S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, constructorii au folosit lemnul.

Cea mai veche fortificație din Brașov

Ridicată de Cavalerii Teutoni, Cetatea Feldioara este cea mai veche fortificație din județul Brașov fiind atestată documentar de la 1225. Avea la momentul construcției, ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de teutoni în Transilvania. Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul sașilor din Râșnov, Cristian și Vulcan. Laturile de vest, nord și est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi și șapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Ţepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. În anii comunismului a fost lăsată de izbeliște și a ajuns aproape o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, temelia de piatră a capelei, precum și o bună parte din pivniță.