Tuneluri secrete in Neamt

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Se spune că în mai multe zone din judeţul Neamţ se află tuneluri subterane, descoperite în urma dărâmării sau a construirii unor clădiri. 

 Localnicii satului Trifeşti din judeţul Neamţ povestesc că în urma dărâmării conacului logofătului Constantin Balş s-a descoperit un tunel care ducea până la Moldova Seacă. Moşia din Trifeşti îi revenise lui Costachi Balş, fiul logofătului. Acesta primise şi porunca de a avea grijă de biserica din Trifeşti, care păstrează astăzi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. 

“Conacul s-a degradat treptat. Cărămizile şi obiectele de acolo au fost furate şi oamenii au descoperit un tunel secret care ducea tocmai la Moldova Seacă. Nişte bărbaţi au intrat să vadă cât este de mare tunelul şi nu au mai văzut lumina zilei”, spune o femeie din satul Trifeşti. 

Povestea bătrânilor satului este întărită de surpările inexplicabile de teren. “De mică am observat că în curte se surpă pământul. O altă problemă pe care am avut-o mereu este că pomii fructiferi, cei cu rădăcinile mari, nu merg. Rar vezi pomi cu rădăcini sănătoase în zonă”, a adăugat localnica din Trifeşti. 



Se spune că un alt tunel care a dus la pierderea unei vieţi omeneşti este în oraşul Roman, lângă Colegiul Naţional “Roman- Vodă”. “Susţin ideea că a existat acest tunel de la muzeul “Colegiului Naţional “Roman- Vodă” până la Episcopia Romanului şi Bacăului din Roman şi că există şi altele în oraş, pe care cei mai moderni le astupă. Eu am văzut că acolo, acum 30 de ani, era o poartă dintr-o sârmă, cu plasă şi putea intra oricine dorea. N-a fost curioasă decât o fetiţă care învaţa la liceu. A intrat în tunel şi a murit, probabil pentru că s-a asfixiat. Atunci autorităţile au turnat beton, pentru a astupa intrarea în tunel. Când s-au făcut lucrările pe strada Ştefan cel Mare au fost descoperite două rânduri de tuneluri, de aceea există acel etaj”, a povestit inginerul Paul Costea din Roman.  

 “Cetatea Nouă a fost construită la 5 kilometri de Roman de către Ştefan cel Mare şi este singura cetate de piatră care se mai află pe teritoriul României, celelalte sunt în Republica Moldova. S-ar părea că este un tunel de 7 kilometri de la Gâdinţi, de la Cetatea Nouă a Romanului, care duce tot la Episcopia Romanului şi Bacăului din Roman. Sunt multe tuneluri care duc la Episcopie, pentru că lângă ea a fost Cetatea de Pământ şi Lemn. 

Un alt tunel este pe lângă râul Moldova. Se spune că poarta lui se deschidea numai de Înviere. Oamenii au vorbit că a intrat acolo o fată şi nu a mai ieşit, pentru că s-au ferecat uşile”, conchide Paul Costea. Piatra mişcătoare din Poiana Teiului 

O altă legendă care circulă prin judeţul Neamţ este legată de o piatră din albia râului Bistriţa, numită de localnici „Piatra Dracului” sau „Piatra Teiului”. Aceasta atrage atenţia localnicilor şi a turiştilor prin faptul că se mişcă noaptea. Se spune că stânca de 20 de metri a fost desprinsă din muntele Ceahlău de Diavol. Acesta a pus un pariu cu Dumnezeu, să-l lase să stăpânească lumea dacă reuşeşte să fure piatra până la sosirea dimineţii. Pe când zbura cu ea a auzit cântecul cocoşilor şi a scăpat stânca în râul Bistriţa. De atunci Diavolul vrea în fiecare noapte să o fure şi o mută de la locul ei.

 În realitate se pare că este vorba despre o iluzie optică. Noaptea debitul râului se măreşte sau se micşorează şi oamenii au impresia că stânca s-a mutat în alt loc. Piatra „mişcătoare” se află în comuna Piatra Teiului, la câţiva kilometri de staţiunea Durău.