Zurobara, singura cetate dacica de campie

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Zurobara este o localitate în Dacia, situată în Banat (Ptolemeu; Geografia; III; 8; 4). Neindentificată încă.
Se știe că era în apropiere de Tisa, în regiunea dacilor Biephi, și se pare că însemna "oraș puternic" unde: Bara / vara = oraș iar Zuro (întâlnit și în numele unui prinț get Zyraxes) însemna putere, tare, dur 

Echipa de arheologi de la Universitatea de vest Timișoara (UVT), care a lucrat în această vară în șantierul-școală de la situl arheologic Unip (lângă Buziaș), a făcut noi descoperiri în adâncurile Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie, între piesele scoase la lumină aflându-se vestigii datate din prima și cea de-a doua Epocă a Fierului, o locuință semi-îngropată și vase de ceramică.

'Noi am identificat două tipuri de locuiri și anume, una din prima Epocă a Fierului și alta din cea de-a doua Epocă a Fierului, diferența dintre ele, ca timp, fiind de aproape o mie de ani. Vasele descoperite sunt din cea de-a doua Epocă a Fierului, undeva, în epoca lui Decebal, până la cucerirea lui Traian. Suntem în etapa de finalizare a cercetărilor, informațiile vor fi publicate atât științific, cât și pentru publicul larg. Sperăm să le ducem în muzeu', a declarat presei coordonatorul șantierului arheologic, Andrei Stavilă.



În anul 2006, bazându-se pe informații vechi, pomenite de însuși Ptolemeu în lucrările sale, arheologii UVT au descoperit la 4 km. de localitatea Unip, urmele Zurobarei, fosta cetate dacică, singura ridicată la acea vreme în zonă de câmpie. Pe măsură ce au dat de piese devenite indicii, arheologii timișoreni sunt tot mai siguri că aceasta este Zurobara, locul transformându-se în șantier-școală unde studenții de la facultatea de Istorie a UVT vin în fiecare vară și continuă săpăturile.

Multă lume a spus că este aproape imposibil de stabilit dacă există sau nu există Cetatea Zurobara sau a fost doar o fantezie. Dar, existența unei astfel de fortificații, ne atrage atenția că este posibil ca ceea ce am descoperit noi aici să fie antica Zurobara, cea mai importantă fortificație dacică din zona de câmpie. Analizele cartografice indică exact locul acesta', explică prof. univ. Dorel Micle de la Facultatea de Istorie a UVT.

Situl arheologic de la Unip (Dealul Cetățuica, aparținător de comuna Sacoșu Turcesc) este situat în inima județului Timiș, lângă pădurea Unip.

Jocul articolului

Supercar Showdown


Turează-ți motoarele și pregătește-te pentru a arăta ce pot supermașinile tale! Acest joc de curse cu clasament ierarhic e plin de mașini rapide, o varietate de piste, o mulțime de îmbunătățiri și multe oportunități de a demonstra că tu conduci cursa. Pistele devin tot mai pline de provocări cu ziduri periculoase, bile de demolare, ținte cu laser și altele! Nu e suficient să fii cel mai rapid concurent - va trebui să-ți folosești inteligența și abilitățile pentru a evita ciocnirea și explozia. Deblochează următoarea pistă ajungând printre primii 3 în clasament. Câștigă bonusuri în bani pentru că ajungi primul la punctele de control în timpul cursei și cere un premiu special pentru că sosești primul. 

Funcții suplimentare:
- Participă la cursă împotriva fantomelor jucătorilor vii
- Deblochează noi mașini, fiecare cu propriile combinații de viteze, volan și putere
- Personalizează look-ul super-mașinii tale și îmbunătățește-i caracteristicile
- Conectează-te cu contul tău Miniclip pentru a-ți salva rezultatele și premiile

Pornește motoarele și participă la cursă acum!