Traditii si superstitii in luna iulie

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Luna iulie este cunoscuta popular si sub numele de “Cuptor”, “Luna fierbintelilor” sau “Luna coacerilor” deoarece este considerata cea mai calduroasa din an.

Luna iulie este plina de semnificatii si traditii. Cele patru saptamani ale lui “Cuptor” poarta si ele fiecare cate o denumire, si anume: “Saptamana secerisului”, “Saptamana Panteliilor”, “Saptamana lui Santilie” si “Saptamana Verii”.

Prima saptamana a lunii iulie este dedicata muncii agricole. Taranii merg la camp de la rasarit pana la apus. Trebuie sa treiere granele si sa se ingrijeasca de toate celelalte culturi, anunta realitatea.net.
Saptamana urmatoare reprezinta zilele “aprigelor” surori ale Sfantului Ilie, zeite ale soarelui ce pot trimite arsita si pot provoca incendii.



In a treia saptamana a lui “Cuptor”, credinciosii il cinstesc pe Sfantul Ilie, responsabil de ploi insotite de tunete si fulgere.

Cea din urma saptamana ii este dedicata celui mai asteptat anotimp, vara.

Potrivit traditiei, exista cateva superstitii pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa ai noroc si bunastare. Iata ce se spune:

Cat este de cald in luna lui “Cuptor”, tot atat de frig va fi si in luna lui “Faurar”.

Cei care se vor casatori in luna lui Cuptor vor avea ca bogatie doar sentimentele frumoase care i-au adus impreuna.

Pe 15 iulie e o zi a femeilor, cunoscuta drept Ciurica. Acum trebuie sa-ti bati barbatul, ca sa-ti mearga bine tot anul. Daca iei bataie sau dai ceva din casa, iti va merge rau. Gravidele o cinstesc pe Sfanta Marina, pe 17, ca sa aiba parte de nastere usoara.