Santajul international asupra Romaniei pentru realizarea Marii Uniri

Nu uitati sa distribuiti materialele care va plac, contribuiti astfel la mentinerea in viata a acestui site. Va multumim !
Dupa doi ani de neutralitate Romania intra in Primul Razboi Mondial total nepregatita. Dupa o serie de victorii in Transilvania urmeaza o grea infrangere in fata armatei bulgaro-germane la Turtucaia, in Dobrogea.

Lipsa experientei de razboi, refuzul armatei rusesti de a se implica in apararea frontului dobrogean in mod serios si lipsa tehnologiei militare vor face ca doua treimi din suprafata Romaniei sa fie ocupata de armatele Axei, care mai apoi vor impune o pace extrem de dureroasa. O pace in care Dobrogea urma sa fie cedata Bulgariei, trecatorile din munti cedate Austro-Ungariei si tot petrolul romanesc urma sa fie dat Germaniei pentru 80 de ani.

Din fericire pacea nu a fost ratificata de regele Ferdinand la presiunile sotiei sale, regina Maria, si astfel Romania a fost apta de lupta impotriva germanilor cand Armata Dunarii a ajuns la Giurgiu.
Dupa razboi statul roman a fost inclus in lista tarilor invingatoare care vor participa la Conferinta de Pace de la Paris unde se vor trasa granitele de dupa razboi.

Trebuie sa mentionez faptul ca problemele Romaniei nu s-au terminat dupa infrangerea Austro-Ungariei si a Germaniei. Romania a continuat razboiul luptand impotriva noii armate a ungurilor. Romanii au inaintat cu armata in Transilvania unde au intampinat rezistenta ungurilor.

Armata romaneasca i-a impins pe unguri pana ce a ocupat Budapesta la 3 sau 4 august 1919. Acest fapt a deranjat extrem de mult SUA unde exista o mare comunitate de maghiari. Oricum SUA nu a fost chiar un prieten al Romaniei.

SUA a fost chiar deranjata de faptul ca Romania, dupa Primul Razboi Mondial, isi dublase practic teritoriul si chiar insista ca autoritatile romane sa restituie Basarabia rusilor si Cadrilaterul Bulgariei.
In realitate autoritatile americane urmareau cu totul altceva in Romania - petrolul. Aurul negru al romanilor i-a facut cu ochiul magnatului american John Rockeffeler.

Profitand de dorinta romanilor de a le fi recunoscuta unirea, Rockeffeler trimite o echipa de negociatori sa discute cu primul ministru al Romaniei Ion I. C. Bratianu. Acesta din urma refuza negocierile si porneste un "razboi" diplomatic impotriva autoritatilor franceze si americane in interiorul tratatelor de la pace de la Paris.



Ion I. C. Bratianu  a fost un om autoritar si a reusit sa se impuna pe plan intern dar si pe plan international. In cadrul tratatelor de pace de la Paris Ion I. C. Bratianu a batut cu pumnul in masa in fata francezilor si americanilor fiind tot timpul nemultumit de ceea ce aliatii doreau sa ofere Romaniei.

Bratianu a dorit ca granita vestica a Romaniei sa cuprinda tot Banatul (in acest moment Romania detine mai mult de jumatate din Banat), sa se situeze pe Tisa (lucru ce nu s-a mai intamplat) si sa cuprinda tot Maramuresul (mai mult de jumatate din Maramures se afla in prezent in Ucraina).
In timpul unor runde de negocieri Bratianu practic a tipat la primul ministru al Frantei, Clemenceau si la negociatorii americani reprosandu-le faptul ca trustul american Standard Oil (patronat de John Rockeffeler) a incercat sa santajeze statul roman si sa puna mana pe petrolul romanesc. Bratianu a ajuns pana la un punct inca l-a numit pe presedintele american Woodrow Wilson impostor.

Dupa ample negocieri Romania va lua forma teritoriala cunoscuta drept "Romania Mare" dar problema petrolului nu fusese inca rezolvata.

Trusturile americane vor reusi sa penetreze "scutul" protectionist romanesc si sa ajunga la puturile petroliere din Romania prin intermediul societatilor englezo-franceze. Aceste societati vor prelua, dupa puternice presiuni la nivel politic, fostele societati germane din timpul Primului Razboi Mondial.

Rockeffeler va pierde totusi o buna parte a controlului petrolului romanesc odata cu noua politica liberala "Prin noi insine". Aceasta politica liberala prevedea ca minim  55-60% din capitalul şi 75% din personalul societăţilor cu capital mixt trebuia să fie românesc. 

Romania a cedat acestui santaj international. A cedat deoarece Marea Unire depindea de recunoasterea internationala. Totusi granita dorita de autoritatile romane nu a fost aprobata de puterile aliate care au incercat sa impace Iugoslavia si Polonia si sa mai indulceasca putin din pierderile maghiarilor.

Ce este de notat e faptul ca elita romaneasca a luptat impotriva santajului international ocult si nu a acceptat ca fortele din afara statului sa influenteze soarta interna a tarii.

Ca o mica comparatie putem observa ca elita romaneasca din ziua de azi a cedat total in fata santajului ocult. De fapt, gresesc, grupurile oculte nici nu au mai fost nevoite sa santajeze autoritatile romane caci acestea au fost cumparate foarte usor - pentru niste sume destul de mici.

Din aceasta cauza petrolul romanesc a fost dat pe gratis companiei austriece care a cumparat pe "doi lei" societatea Petrom iar campurile de extractie a gazului din Marea Neagra au fost instrainate de dinainte de a fi castigate la Haga in fata Ucrainei.