Tradiții și superstiții de Sf. Nicolae

Nicolae este printre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii pentru bunătatea de care a dat dovadă în viaţa sa. De aceea, tradiţia oferirii darurilor în preajma sărbătorii s-a răspândit foarte repede în lumea creştină.



„Sfântul Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi prăznuit de către creştini. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuţile slujirii aproapelui.

A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani”, spune Arhiepiscopia Tomisului.

În tradiţia creştină, Sfântul Nicolae este cel care a salvat trei fete, aflate în pragul prostituţiei din cauza sărăciei în care căzuse familia lor. Nicolae le-a aruncat într-o noapte o pungă cu bani, astfel familia a fost salvată prin bunătatea sfântului.

Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.

Tot de ziua Sfântului Nicolae, 6 decembrie, se leagă şi obiceiul începutului perioadei colindatului. De aceea a apărut în popor chiar o colindă dedicată sfântului. În versurile colindului sunt amintite credinţa, slujirea ca arhiereu şi milostenia de care dădea dovadă acesta.

 Colindul Sfântului Nicolae:

„Bucură-te, bucură-te, Nicolae Mare Sfinte.
De la Mira Arhiereu Temător de Dumnezeu
Îndreptător în credinţă
Ajutor în suferinţă
Când pe lume ai venit
Semnul crucii ai făcut
Nicolae Arhiereu
Temător de Dumnezeu
Miercurea şi vinerea
 Niciodată nu mânca
 Pe bolnavi i-ai vindecat
 Pe săraci i-ai ajutat
 Creştinii din acest sat
Ţie s-au încredinţat
Creştinii din acest sat
Ţie s-au încredinţat...”