Diavolul de la Ocnele Mari, judetul Valcea


Diavolul de la Ocnele Mari, judetul Valcea nu este doar o poveste de speriat copiii, ci este una adevarata. Poate una dintre cele mai enigmatice povesti din zona Olteniei, are ca punct central al actiunii minele de sare din localitatea Ocnele Mari.

 
Mine de sare ce nu sunt cunoscute doarpentru satea pe care o dau, ci si pentru o poveste inspaimantatoare, a diavolului insusi. Povestea aparitie unui barbat misterios cu pielea aurie si imbracat cu haine ciudate, ne este relatata de un fost miner, ce a luctat toata viata sa in galeriile de sare din adancurile pamantului. Minerul nostru, ne spune ca in anul 1986, pe cand lucra in subteran in schimbul de noapte, a avut loc o surupare de galerie, iar din adancuri in urma acestei surupari a aparut un cadavru, aproape perfect conservat de sare.

Minerul ne spune ca este un om in toata firea, dar acest eveniment la ingrozit de-a dreptul : L-am vazut cu ochii mei, in noaptea aceia eram de serviciu, si imi amintesc totul de parca a fost ieri. La un momendat s-a auzit un zgomot infernal, de parca s-ar fi deschis o usa metalica, scrasnea pamantul de parca ar fi frecat fier pe fier. Apoi dintr-o-data s-a crapat pamantul si o lumina puternica a tasnit in noapte.

Cand ne-am uitat sa vedem ce este, am vazut un barbat ciudat, ce avea injur de 2 metri si avea o imbracaminte demodata. Pielea lui era de o culoare aproape aurie, si purta o barba lunga si blonda. Ce ne-a uimit pe toti era senzatia ca acel barbat era inca viu, avea ochii larg deschisi, iar fata sa, desi cu trasaturi frumoase,  inspira teroare. Unul dintre colegi a facut o gluma spunand ca asa trebuie sa fi aratat diavolul dupa caderea sa pe Pamant. Dupa cateva zile colegul respectiv a fost gasit mort in timpul serviciului din subteran.


In urma acestui incident lucrul in mina a fost oprit, iar o echipa de la securitate de la Bucuresti a venut imediat la fata locului. Au izolat zona si au inceput imediat sa faca cercetati, iar martorii acelui eveniment au fost interogati si cercetati amanuntit. Rezultatul anchetei a ramas insa secret.

Minerul nostru ne spune ca au fost intorsi pe toate fetele cu intrebari despre prieteni si familie. S-a zvonit chiar ca mortul ar fi fost spion strain: Ce spion vine imbracat cu haine ce pareau a fi vechi de sute de ani, isi pune un inel imens pe deget, si purta un pumnal incrustat cu pietre scumpe.                                                                                                                                                                                     
             

Identitatea barbatului nu a fost insa aflata, dar au aparut diverse variante: Una din teorii spune ca in urma cu 3000 de ani Valcea facea parte dintr-un ansamblu religios pelasg. Acest imperiu era condus de o dinastie de natura divina, a caror regi aveau si titulatura de zeu, si purtau numele de Salmos.

Este posibil ca acest barbat sa fie unul din fostii regi pelasgi. Alte teorii sustin ca locul acesta ar fi fost dintodeauna ciudat. In aceste locuri erau adusi cei condamnati la ocna, si multi si-au dat duhul in aceste mine de sare. Multi dintre acesti detinuti dispareau fara urma de parca erau vaporizati, nu era vorba de accidente de munca, ci pur si simplu oamenii dispareau. Deaceea printre ocnasi circula vorba ca minele erau stapanite de diavol.

Intr-o cronica de la 1812, se vorbeste despre un preot trimis de la Tismana, ca sa ii spovedeasca pe ocnasi, acestia refuzau sa mai intre in subteran, dupa ce mai multi colegi ai lor fusesera luati pur si simplu de langa iei.

Intr-un raport catre staret, preotul descria teama ocnasilor, si datea detalii precise despre cele vazute de acestia in subteran.  Diavolul era descris ca un print al adincului, ce se plimba fara ca sa paseasca, si care putea sa ii faca sa dispara pe toti ce ii se impotriveau.