Ucraina desfiinţează prin lege predarea in limba română


Ministerul Afacerilor Externe transmite, joi, ca "a luat nota cu ingrijorare" de noua lege a Invatamantului adoptata de catre Rada Suprema a Ucrainei, spunand ca, potrivit prevederilor Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, statele se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale de a invata in limba sa materna.

Noua Lege a Educatiei adoptata de Parlamentul de la Kiev prevede ca in scolile din aceasta tara studiile se vor desfasura doar in limba de stat, astfel ca va fi desfiintat treptat sistemul de predare in limba minoritatilor nationale.

Intr-un comunicat de presa transmis joi, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, potrivit prevederilor Conventiei - cadru pentru protectia minoritatilor nationale, statele se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale de a invata limba sa materna.



"Necesitatea conformitatii cu normele internationale in materie a fost semnalata permanent de partea romana in dialogul cu partea ucraineana pe tema promovarii si protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale romane din Ucraina. In acest sens, tema invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev saptamana viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea romana din Ucraina. Ne exprimam asteptarea ca drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina sa fie prezervate si subliniem preocuparea constanta a autoritatilor romane fata de aceasta problematica", arata Ministerul de Externe.

Marti, Parlamentul de la Kiev a adoptat o noua Lege a Educatiei care prevede ca in scolile din aceasta tara studiile se vor desfasura doar in limba de stat, astfel ca este desfiintat sistemul de predare in limba minoritatilor nationale.

Conform portalului de stiri BucPress.ru, noua lege a educatiei din Ucraina - care va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Petro Porosenko - prevede introducerea treptata a noului sistem, si prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027-in clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani, potrivit TVR Moldova.