Black Cube,cel mai răsunător scandal de spionaj de după Revoluție


În legătură cu Afacerea ”Black Cube” îmi păstrez suspiciunea la cote ridicate. Mă feresc să dau crezare multor afirmații ale fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, trecut în rezervă din cauza problemelor cu legea. Credibilitatea lui de om care luptă cu ”abuzurile” DNA tinde spre zero. În plus, sunt convins că, prin specificul meseriei sale, este foarte bine antrenat să mintă. Aceasta este prima mea ipoteză de lucru, atunci când mă raportez la, cred eu, cel mai răsunător scandal de spionaj de după Revoluție. Un scandal în care o firmă israeliană de investigații private, ”Black Cube”, este acuzată că a spionat-o pe Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al DNA.



În încercarea de a descâlci cât de cât această afacere de spionaj, mă bazez pe informații care pot fi lesne demonstrate ca fiind adevărate. Am scris despre mărturia pe care Dan Zorella, co-fondatorul ”Black Cube“, a dat-o în Israel, în cadrul comisiei rogatorii. Am scris că cel care a intermediat întâlnirea dintre Dan Zorella și Daniel Dragomir este omul de afaceri israelian Gideon (Gidi) Zelivansky, proprietarul SC Pionierul SA, care deținea spațiul unde funcționa Clubul ”Colectiv”. Am fost chestionat de colegi din presă în legătură cu relevanța acestei informații. Desigur, nu cred că este o legătură directă între incendiul din ”Colectiv” și afacerile dubioase ale lui Gideon Zelivansky. Prefer să cred că incendiul a fost un accident tragic...

Consider însă că este important să vorbim despre corupția de la SC Pionierul SA. Gideon Zelivansky nu este un om de afaceri oarecare. Profilul său este destul de des întâlnit în sulfuroasa lume a serviciilor secrete. Curios, el nu deține în Israel, țara sa natală, nicio afacere sau proprietate. Este foarte posibil ca legendarea sa ca om de afaceri să fie o acoperire pentru un om conectat, cel mai probabil, la Mossad. Zelivansky ar putea fi ofițer de informații acoperit sau partener al Mossad. Nu ar fi o mare surpriză. Mossad-ul a făcut multe afaceri în România prin intermediul unor astfel de oameni de afaceri. Roșia Montană, Ferma Băneasa, Pădurea Snagov sunt doar câteva exemple. Este foarte posibil ca afacerea Pionierul SA să fie un tun imobiliar al serviciilor secrete israeliene. Un tun dat, n-am nici cea mai mică îndoială, cu știința autorităților românești, în special a serviciilor secrete, și, probabil, cu complici din rândul acestora.

SC Pionierul SA este deținută în proporție de 91,58% de un off-shore cu sediul în Nicosia (Cipru), Teamset Consultants LTD. În spatele acestui off-shore este Gideon Zelivansky. SC Pionierul SA este societatea care a închiriat locația de pe Strada Tăbăcarilor nr. 7, unde a funcționat Clubul ”Colectiv”. Preluarea, în 2007, a SC Pionierul SA de către Gideon Zelivansky s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Inițial, omul de afaceri voia să facă o afacere imobiliară, să demoleze clădirile și să facă un ansamblu rezidențial.

Zelivansky a cumpărat de la fostul proprietar, iranianul Mostafa Gozal, un pachet de 27% acțiuni, în valoare de 1,8 milioane de euro, prin intermediul firmei sale ZG Proiect Solid Developer (administrată tot de un off-shore, Menta Investments). Pentru că nu avea activitate, deci nici fonduri pentru a plăti acțiunile, ZG Proiect Solid Developer a încheiat un contract de împrumut cu off-shore-ul Teamset Consultants LTD pentru a justifica proveniența banilor cu care a cumpărat acțiunile la SC Pionierul SA.

Pentru a înțelege profilul lui Gideon Zelivansky, anvergura afacerilor sale și harta sa relațională este esențial să menționăm faptul că cele două off-shore-uri, Teamset Consultants și Menta Investment, au legături cu britanicul Stephen John Kelly, care, potrivit cotidianului englez ”The Guardian”, a fost folosit de mafia rusă ca director în mai multe firme din Insulele Virgine Britanice, care au pus la punct o schemă de devalizare a statului rus, respectiv o evaziune fiscală de 140 de milioane de sterline. Interesant anturaj. Evident că, pentru a avea astfel de afaceri, este obligatoriu să ai un spate foarte puternic, în primul rând în zona serviciilor secrete.

În noiembrie 2015, la mai puțin de o lună de la tragedia de la Colectiv, Gideon Zelivansky a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală, ambele în formă continuată, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În ciuda acestui fapt, SC Pionierul SA este în continuare în proprietatea lui Zelivansky.

Mai mult, la 29 martie 2016, site-ul de investigații RISE Project scria că Zelivansky” se află în libertate și astăzi, fiindcă autoritățile statului nu au reușit să îl încarcereze”. ”Mai mult decât atât, el continuă să participe, prin reprezentanți, la ședințele adunării generale a creditorilor Pionierul, la care se discută reorganizarea întreprinderii. La ultima ședință a adunării creditorilor, Zelivanski a desemnat-o pe avocata Elena Alina Stănescu din București să îl reprezinte.” Protecție din partea autorităților? Evident, din moment ce era condamnat și zburda liber prin România. Genul de protecție pe care doar serviciile secrete ți-o oferă. În momentul de față, el nu se mai află în România, fiind căutat prin Interpol. Cum a reușit să fugă, dacă era condamnat? Nu era monitorizat de autorități? Un nou caz Omar Hayssam...

Gideon Zelivansky și Daniel Dragomir aveau un interes major. Amândoi aveau probleme cu legea, amândoi erau dușmanii DNA, amândoi erau interesați de compromiterea Laurei Codruța Kövesi. Cel mai probabil, se știau din vremea în care Da-niel Dragomir era şeful grupurilor informativ-operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, poziție din care se ocupa de legătura cu SIE, dar şi cu servicii din străinătate, precum CIA sau... Mossad. Nu e exclus ca afacerea ”Black Cube” să fi fost pusă la cale de amândoi. De aceea Gideon Zelivansky a fost cel care l-a contactat pe Dan Zorella.

Nu m-ar mira nici ca atacarea Laurei Codruța Kövesi să fie o reacție la destructurarea de către DNA a unor rețele mafiote în domeniul imobiliar protejate de Mossad, dar și de grupări corupte din serviciile românești. Kövesi a stârnit un cuib de viespi și acestea au încercat să o înțepe. Letal. Poate au reușit. Laura Vicol, fosta avocată a lui Daniel Dragomir, spune că există un stick cu informații compromițătoare la adresa ei, pe care autoritățile românești l-au căutat asiduu, dar nu l-au găsit. Nu ne rămâne decât să așteptăm.

Nu exclud ca Daniel Dragomir să fi avut acceptul de a demara operațiunea ”Black Cube” din partea unor înalți oficiali din statul român, conectați și ei la interesele imobiliare ale israelienilor. Aici este, cred, cheia acestei afaceri dubioase. Să aflăm cine proteja interesele imobiliare ale afaceriștilor israelieni în România? Cine l-a făcut scăpat pe Gideon Zelivansky?