Iohannis , agent al Germaniei ?

In urma cu o luna, „National” dezvaluia in exclusivitate ca, in urma noii situatii geo-strategice din aceasta parte a Europei, cat si a instalariirii lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, Romania va schimba macazul politicii externe. Si ca „neamtul” din fruntea statului roman va trebui sa indeplineasca neabatut prima comanda primita din partea cancelarului german Angela Merkel si anume recunoasterea de urgenta a independentei Republicii Kosovo.

Cererea Angelei Merkel către șeful statului român a avut efectul scontat

Iata ca apele deja s-au tulburat serios, din moment ce Ambasada Serbiei la Bucuresti a ajuns deja sa deplanga public o eventuala decizie oficiala a Romaniei privind recunoasterea Kosovo. Totul dupa o reteta a identitatii etnice care, sa nu uitam, poate fi oricand aplicata, dupa crearea acestui precedent, si in alte zone sensibile ale Europei. In frunte cu asa-numitul Tinut Secuiesc, bineinteles.



Daca-i ordin, cu placere

Greu de crezut ca a intervenit ceva fundamental pentru a schimba atat de radical politica externa a Romaniei. Mai ales ca niciunul dintre celelalte state europene care au refuzat pana acum, categoric, sa recunoasca independenta Kosovo nu a dat vreun semn ca s-ar fi razgandit. Iata insa ca, la „rugamintea” Germaniei, cel mai mare sustinator al aparitiei acestui nou stat etnic pe harta Europei, noua adminsitratie prezidentiala de la Palatul Cotroceni a pornit deja demersurile pentru a indeplini misiunea primita din partea cancelarului Angela Merkel. Asa ca Romania va face cat de curand acest pas. Si va primi, in schimb, bani. Multi bani. In urma intensificarii investitiilor directe germane in tara noastra.

Precedent periculos

Insa voci autorizate privind sistemul de siguranta nationala sustin ca, practic, Romania, nu face astfel decat sa-si dea singura cu tesla in politica interna. Caci, daca recunoaste Kosovo, cum ar mai putea atunci Klaus Iohannis sa respinga un eventual demers al minoritatii maghiare privind independenta Tinutului Secuiesc. Pentru ca, sa nu uitam, kosovarii si-au cerut si si-au obtinut independenta prin simpla promovare a faptului ca au ajuns sa reprezinte populatia majoritara pe o suprafata de cateva sute de kilometri patrati.

Sursa: eNational.ro