Beneficiile consumului unui pahar de vin pe zi

. Vinul este cea mai sănătoasă băutură alcoolică, dacă este natural. Nu trebuie însă să exagerăm. Un pahar de vin la masa de seară poate fi benefic pentru sănătate.

 Dintre toate tipurile de vin, cel roşu are cele mai multe beneficii. Conţine melatonină, care este un foarte bun antioxidant. „Este important să bem un pahar de vin, nu o sticlă întreagă. Vinul roşu conţine melatonină, un antioxidant natural, care ajută la buna funcţionare la creierului.



Studiile clinice au mai arătat că un pahar de vin roşu pe zi scade riscul apariţiei bolii Alzheimer şi ne ajută să dormim mai bine noaptea. Este foarte important ca vinul să fie unul natural, care să nu conţină aditivi sau tot felul de chimicale pentru aromă“, spune medicul internist Florin Tudor.

 Pe lângă melatonină, vinul roşu mai conţine şi resveratrol, un alt antioxidant benefic pentru sănătate. „Resveratrolul este un antioxidant care ajută la circulaţia sângelui şi previne formarea de cheaguri.

Ajută la menţinea unei tensiuni arteriale normale şi ajută sistemul imunitar. Acest tip de antioxidant se regăseşte tot în vinul roşu. Ultimele studii arată că resveratrolul ajută în menţinerea unei greutăţi normale şi se discută introducerea sa în medicamente antiobezitate.

De asemenea, acest antioxidant ajută la menţinerea colesterolului în limite normale“, a mai spus medicul.

 Ca să puteţi savura un pahat de vin, trebuie să ştiţi cum să îl beţi.

„Vinul alb se bea de regulă rece, de la frigider. Vinul roşu se bea la temperatura camerei. Beţi vinul sec, fără apă minerală sau Cola, ca să nu îi stricaţi gustul. După ce îl turnaţi în pahar lăsaţi-l câteva minute să respire. În general vinul alb merge cu peşte, aperitive sau carne de pui. Vinul roşu merge foarte bine cu brânzeruri, carne de porc, vită sau vânat. La desert se recomandă în general vinuri dulci“, spune Paul Cucea, degustător de vinuri.

adevarul.ro