Tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran


Tunelul a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria care era bolnavă de artrită şi astfel putea scurta drumul până în grădina castelului. Avea un lift special cu care se cobora la o adâncime de 30 de metri, iar prin tunel se ajungea în Parcul Regal unde regina se putea relaxa în aer liber. 

Tunelul secret al Castelului Bran a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran.

 După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. 

Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului unde îi plăcea să citească şi să se relaxeze.

 De la tunel secret la tunel al timpului 

Tunelul secret nu a fost până acum niciodată deschis publicului. Administratorii Castelului Bran vor schimba acest lucru, iar Tunelul Secret urmează să devină un Tunel al Timpului. Administratorii castelului, familia Habsburg, au în derulare o investiţie de 500.000 de euro prin care tunelul va deveni o atracţie turistică. 

Turiştii vor urca într-un lift cu o capacitate de şase peroane, vor coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui va fi o adevărată experienţă. De-a lungul său vor fi mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377. 

Data inaugurării nu este întâmplătoarea. Tunelul va fi deschis în luna iulie, când se împlinesc 640 de ani de la atestarea documentară a Castelului Bran. 

„Cadou al Castelului Bran pentru vizitatorii săi, la împlinirea a 640 de ani de la prima atestare documentară, Tunelul Timpului face legătura între acum şi atunci, printr-o călătorie fantastică, într-un spectacol multi-media unic în Europa. Drumul personal al Reginei Maria s-a redeschis, astfel, după 70 de ani, pentru a aparţine iubitorilor de istorie. Caseta timpului, care va fi zidită în inima Tunelului, conţine moneda de aur cu însemnele Coroanei Regale, o cruciuliţă de la Ierusalim şi o scrisoare pentru posteritate, cu semnăturile tuturor celor prezenţi la deschiderea şantierului“, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina oficială de Facebook a Castelului Bran.

 Tunelul Timpului nu este singura noutate din acest an la Castelul Bran. Din 11 aprilie se deschide şi Casa de Ceai a Reginei Marie care a  fost renovată. Aici turiştii se vor putea relaxa la fel cum o făceau şi capetele încoronate. 



Cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov 

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov şi a atras aproape 793.000 de turişti plătitori de bilet. La aceştia se adaugă alţi 100.000 de vizitatori, copii de până la 7 ani şi persoane din categorii defavorizate care beneficiază de gratuitate. Practic în total Castelul Bran a atras aproape 900.000 de turişti.  

 Castelul Bran este o mare atracţie turistică, mai ales datorită mitului lui Dracula. Castelul Bran, devenit celebru în toată lumea drept Castelul lui Dracula, este un obiectiv turistic privat fiind, din 2009, în proprietatea lui Dominic de Habsburg. 

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

adevarul.ro