Cele mai bântuite locuri ale României


În orice loc din lume paranormalul a făcut parte din viaţa comunităţilor. Lucrurile inexplicabile, luminile ciudate care cădeau pe siluetele copacilor sau pur şi simplu întâmplările tragice care au marcat comunitatea au aprins imaginaţia oamenilor. Şi în România, paranormalul vieţuieşte în imaginarul şi mentalitatea oamenilor. 

Sunt numeroase locuri considerate bântuite sau în care se întâmplă lucruri ce sfidează raţionalul. Aceste locuri ale fantomelor şi fenomenelor paranormale sunt fie clădiri istorice, cu un trecut zbuciumat, fie păduri ce provoacă fiori celor ce le străbat.  

  Triunghiul Bermudelor de România   

 Pădurile ocupă un loc aparte în tradiţia locurilor bântuite. Multe dintre acestea sunt stranii, unele populate cu arboret deformat şi siluete enigmatice. În România, o astfel de pădure are o reputaţie de coşmar, un adevărat triunghi al Bermudelor carpato-danubiano-pontic în care paranormalul este la el acasă. Este vorba despre Pădurea Hoia Baciu situată în vestul localităţii Cluj Napoca. Încă din anii comunismului, acest loc a devenit celebru în toată lumea pentru activităţile paranormale. Deşi relativ recentă popularizată această pădure de stejar este renumită pentru „blestemăţiile“ sale încă din evul mediu. 

  Localnicii spun că din moşi-strămoşi pădurea Baciu este un loc straniu, unde cele mai adânci temeri prin viaţă. Practic de la primii paşi în pădure teama pătrunde în sufletul drumeţului. Mărturiile spun că frica este însoţită de greaţă,ameţeli şi senzaţia de a fi în permanenţă urmărit de cineva. Mai mult decât atât tehnicianul-militar Emil Barnea la sfârşitul anilor 60 spunea că în pădurea Baciu a văzut inclusiv OZN-uri. Acest loc este considerat la nivel internaţional un soi de Poltergeist, o zonă în care cele mai adânci coşmaruri prind viaţă.   

 Pădurea a fost studiată din punct de vedere al efectelor paranormale încă din perioada comunistă de către biologul Alexandru Sift. Mai apoi au venit amatori de paranormal, dar şi specialişti în acest domeniu din toată Europa. Dacă cei care doresc să încerce senzaţii tari caută pădurea Baciu pentru a-i afla secretele, localnicii, aşa cum au făcut-o şi înaintaşii lor, o evită ca pe un mare rău şi un loc blestemat. Deşi a fost studiată, pădurea Hoia Baciu şi-a păstat secretele şi rămâne un mare mister, fiind aşezată pe harta locurilor bizare sau bântuite ale lumii.  

 Pădurile blestemate  

 Pădurea Hoia Baciu nu este singura zonă forestieră considerată un loc al răului. Pe tot teritoriul României, sunt astfel de păduri blestemate. Bineînţeles, nici pe departe la fel de faimoase sau cu efecte paranormale atât de documentate ca ale stejăretului de lângă Cluj. Pădurea Radovan din Dolj este un astfel de loc considerat bântuit. Se spune că satele din jur sunt terorizate de apariţia unei mirese fantomatice. La fel şi cei care se aventurează în adâncurile pădurii. Legenda spune că este o fată care a venit în Radovan pentru a se angaja la un gospodar. Fiind frumoasă, acesta a violat-o. Rămasă însărcinată şi ruşinată de sătean, fata s-a spânzurat în pădure. De atunci legenda spune că fata bântuie zona. Mai mult decât atât, un grup de tineri susţin că ar avea şi un video cu apariţia fantomatică în pădure.   

 Bântuită ar fi şi pădurea Trivale de la Piteşti, unde sunt numeroase legende privind apariţii fantomatice şi ritualuri satanice. Pădurea Călugăreasca din Bărăgan îşi are şi ea poveştile ei. În acest loc se spune că nici vântul nu bate, iar suflete neliniştite bântuie. Legenda spune că în această pădure călugării care şi-au făcut schit într-o poiană au fost schingiuiţi şi omorâţi în chinuri de turci. De atunci bântuie acest loc. De fantome nu duce nici o pădure de lângă localitatea Cerbu, comuna Copălău, judeţul Botoşani, dar nici Pădurea Boldu-Creţeasca de lângă Bucureşti. 



  Castelele în care spiritele fac legea   

Vechile cetăţi şi castele sunt prin tradiţie locuri bântuite şi se altfel se află în topul preferinţelor amatorilor de senzaţional. Cum teritoriul de astăzi al României a fost locuit din cele mai vechi timpuri şi automat a fost şi martorul unor crime şi atrocităţi ale vremii, fantomele nu întârzie să apară în vechile lăcaşuri. Nu există castel fără fantomele sale legendare. Cele mai renumite sunt însă Castelul Banffy sau Cetatea de la Poienari. În primul, se spune că se aud zgomote inexplicabile şi este bântuit de fantome ale celor ucişi mişeleşte.

 Cetatea Poienari este un loc legat de voievodul Vlad Ţepeş şi automat a reuşit să aprindă imaginaţia. De altfel legenda spune că pentru construirea acestui „cuib de vulturi” au murit sute de oameni, chinuiţi să muncească până la epuizare. Spiritele lor ar bântui încă locul. De notorietate este şi castelul Iuliei Haşdeu de la Câmpina.  

  Pentru amatorii de paranormal şi spiritism, castelul adolescentei moarte înainte de vreme este aproape pe acelaşi plan cu pădurea Hoia Baciu. A fost construit de Bogdan Petriceicu Haşdeu tocmai în urma unor activităţi paranormale. Cărturarul român a ridicat palatul la ”indicaţiile” fiicei sale moarte, indicaţii transmise acestuia prin şedinţe de spiritism. Se spune că aici Haşdeu lua legătura cu sufletul copilului. Şi astăzi se vorbeşte despre zgomote misterioase, despre cântece la pian şi de spiritul lui Haşdeu urlând ca un lup. Imaginaţia oamenilor a umplut de fantome şi Castelul Corvineştilor, 

Branul sau conacele boierilor în care au avut loc crime sau morţi misterioase. 

Totodată, deşi nu este castel, o casă de pe Manta Roşie din Iaşi, este şi ea considerată unul dintre cele mai înfiorătoare şi bântuite locuri din România. A fost în secolul XIX locuinţa ultimului călău al Iaşiului, Gavrilă Buzatu. Unii oameni de prin partea locului spun că fostul călău dar şi victimele sale bântuie locul.   

România drumurilor bântuite 

  În ţara noastră nu doar conacele, castelele, pădurile şi smârcurile sunt bântuite, după cum spun legendele. Ci şi drumurile. Accidentele cumplite nasc automat fantome, în special pentru cei cu imaginaţia bogată. Drumurile României au şi ele locurile lor bântuite. De exemplu la Găeşti, este Troiţa Miresei, un loc unde, în 1936, o femeie murea în ziua nunţii sale în urma unui accident rutier. În acel loc a fost ridicată o troiţă. Ei bine de atunci, drumul ar fi bântuit de această mireasă neîmpăcată. Nu este singurul loc de acest gen. În orice loc însemnat de un cumplit accident rutier, sunt şi fantome. De exemplu în judeţul Botoşani, localnicii din Dolina vorbesc despre fantomele şi apariţiile stranii ale unor victime ale accidentelor rutiere de pe drumul Botoşani-Dorohoi, renumit pentru numărul mare de morţi.