Biserica de Sare, unica in Europa, e la 240 metri sub pamant


În salina Târgu Ocna se află un lăcaș de cult unic pe continent. Biserica se află într-o mină de sare, la o adâncime de aproape un sfert de kilometru sub pământ (240 de metri). Ea a fost construită în urmă cu 25 de ani și poartă hramul Sfintei Varvara. Trebuie spus că Sfânta Varvara este considerată ocrotitoarea celor ce lucrează în subteran. 

Biserica Salinei Târgu Ocna se numără printre puținele care sunt construite în străfundurile pământului, într-o mină de sare (mina „Trotuș”). Nu este, însă, unica biserică de acest fel din România. Unicitatea sa în România și în Europa ține de alte aspecte: adâncimea deosebită, de 240 de metri, la care este situată și faptul că este alcătuită aproape în întregime din sare.

Inițiativa construirii bisericii din Salina Târgu Ocna au avut-o minerii, în vreme ce de proiectare s-au ocupat specialiștii salinei. Puține sunt, în lume, bisericile ortodoxe în care masa altarului, stranele, inconostasele, sunt confecționate din sare.

Interesant este și cum au ajuns minerii români să o considere pe Sfânta Varvara drept protectoare. Obiceiul sărbătoririi acestei sfinte a fost adus, după cum se povestește, de departe, tocmai din Silezia, cu peste un veac în urmă, de către minerii ce proveneau din acea regiune, ce ulterior s-au angajat la Lupeni.



An de an, în ziua dedicată Sf. Varvara, lucrătorii din subterane se roagă pentru ca ei și ortacii lor ce lucrează în diferitele mine să fie feriți de primejdiile caracteristice aceste dificile meserii. Născută în Bizanț pe vremea împăratului roman Maximian (care a domnit între 286 și 305 e.n., fiind cooptat la putere de către crudul Dioclețian), cea care astăzi este cunoscută ca Sfânta Varvara a fost persecutată de către tatăl său, din cauza adoptării religiei creștine, dar a găsit ocrotire (o vreme) la lucrătorii dintr-o mină din care se extrăgea argintul.

Salina se află aproape de orașul Târgu Ocna. Această impresionantă mină de sare este frecventată de către pacienții diagnosticați cu afecțiuni ale sistemului respirator. Medicii și-au dat seama de multă vreme de calitățile terapeutice ale aerului din mină, după ce au observat, surprinși, că persoanele care anterior suferiseră de astm sau de bronșită cronică s-au vindecat grabnic, după ce au început să lucreze în subteran.