Cetatea dacica de la Costeşti distrusa de vaci


Veche de peste două milenii, cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei – unul dintre puţinele situri UNESCO din România, a devenit loc de păşunat pentru vite. Animalele au lăsat în urmă un adevărat dezastru: murdăresc monumentul cu balegi şi, mai grav, calcă în copite şi distrug blocurile de calcar folosite la ridicarea aşezării regilor daci.

 Cetatea Costeşti din Munţii Orăştiei a ajuns într-o situaţie revoltătoare, deşi de aproape două decenii se află în patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). Aşezarea antică a conducătorilor daci, veche de peste două milenii, potrivit istoricilor, este devastată sistematic de cirezile de vaci lăsate să pască în preajma zidurilor ei. 

Zeci de blocuri de calcar folosite de la ridicarea turnurilor aşezării antice au fost distruse ori dislocate din ziduri, multe după ce au fost lovite de vite. Nu doar vacile au contribuit la distrugerea aşezării antice. 

Turiştii şi-au scrijelit de-a lungul timpului numele şi mesajele pe zidurile celor două turnuri. În locurile fostelor temple ale aşezării dacice, alţi vizitatori au aruncat candele, lumânări şi ambalaje, iar căutătorii de comori şi-au făcut, de asemenea, simţită prezenţa, lăsând în urmă gropi, unele chiar în căramizile monumentului. 



Cetate în pericol 

Din anii 1980, cele două turnuri ale aşezării dacice au fost protejate cu acoperişuri, însă în prezent foişoarele au ajuns într-o stare atât de avansată de degradare, încât este greu de crezut că vor mai rezista peste iarnă. 

Vacile aduse de localnici pe păşunea din situl UNESCO se reazemă de barele de fier care susţin acoperişurile şi le destabilizează sau chiar le rup. Uneori, când plouă, turnurile care în Antichitate au fost camere ale căpeteniilor dacilor devin adăposturi pentru animale. În urma trecerii vitelor, monumentul istoric este murdărit cu baligi. 

Nicio autoritate nu mai pare interesată să ia măsuri pentru protejarea monumetului istoric, spre dezamăgirea hunedorenilor. „Terenul pe care se află Cetatea de la Costeşti aparţine în prezent unui composesorat din zonă şi de aceea trebuie clarificată cât mai repede situaţia sa”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, care şi-a anunţat intenţia de a prelua în administrare situl UNESCO. 

Turnul cetăţii Costeşti, invadat de vaci 

Aşezarea de la Costeşti este una dintre cele mai vizitate cetăţi dacice din ţară, deşi ultimul kilometru al drumului spre sit este greu accesibil. Până în ultimii ani a fost o aşezare antică bine conservată, dar starea ei de degradare s-a accentuat simţitor, iar distrugerile recente au fost afectat ireversibil soarta ei. 

 Aşezare din patrimoniul UNESCO Cetatea Costeşti, veche de circa 2.100 de ani, a fost fort militar, dar şi reşedinţă de vară pentru căpeteniile dacilor, susţin unii istorici. Se găseşte lângă satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, din judeţul Hunedoara. Numele din vechime nu este cunoscut. Era o cetate puternică, la baza căreia exista o mare aşezare civilă, iar unul dintre rolurile ei era acela de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia. 

Cetatea a fost distrusă în 106 de romani şi nu a mai fost niciodată reclădită. De pe culmea dealului pe care a fost ridicată cetatea se devăluie priveliştea munţilor ce delimitează văile Grădiştii, Streiului şi Mureşului şi a pădurilor şi dealurilor din împrejurimi, o zonă salbatică, rămasă neschimbată de-a lungul timpului. Cetatea Costeşti se află la circa 15 kilometri de Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă aşezare dacică de pe teritoriul României.

adevarul.ro