Invatamantul romanesc este mai prost decat in Gabon, la sanatate suntem sub Iran


România stă mai prost decât Rwanda, India sau Vietnam într-un top mondial ale competitivităţii, în vreme ce la sănătate şi la învăţământ suntem depăşiţi de mai multe state africane sau asiatice.

 România ocupă locul 37 din 189 de ţări în clasamentul Băncii Mondiale ... 

România a coborât nouă poziţii în topul mondial al competitivităţii, clasându-se pe locul 62 din 138 de state, conform clasamentului întocmit de către Forumul Economic Mondial (WEF), ţara noastră fiind trasă în jos de infrastructură, educaţie, sănătate şi administraţie.   În top, România este depăşită de Bulgaria (50), Polonia (36), Cehia (31) şi ţările baltice, dar se află în faţa Ungariei (69) sau Slovaciei (65).    

Mai grav, România este depăşită de ţări ca Azerbaidjan (37), Kuweit (38), India (39), Indonezia (41), Rusia (43), Rwanda (52), Kazahstan (53), Turcia (55), Georgia (59) sau Vietnam (60). România este vecină în clasament cu un stat din America de Sud, Columbia (61) şi este urmată imediat în top de Iordania (63) şi Botswana (64).  

 Infrastructura este praf  

 În clasamentul general România a obţinut 4,3 puncte, pe o scară de la 1 la 7, fiind luate în considerare condiţiile de bază din economie, eficienţa, precum şi inovaţia şi sofisticarea afacerilor.   Datele arată că ţara noastră stă foarte prost la capitolul infrastructură, problemă stringentă din cauza întârzierilor din ultimii ani la lucrările de construcţia autostrăzilor, dar şi în privinţa sănătăţii şi educaţiei, aflate la rândul lor în ultima perioadă în centrul mai multor scandaluri.  



 În cadrul datelor defalcate, România ocupă locul 105 în privinţa infrastructurii de transport, sub ţări ca Tanzania (104), Cambodgia (102), Ghana (101), Etiopia (83), Tadjikistan (86), Trinidad & Tobago (72), Kenya (67), Sri Lanka (55) sau Namibia (52). 

Topul infrastructurii de transport este condus la nivel mondial de către Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong, Olanda şi Japonia.   

În cazul condiţiilor de bază, care reunesc instituţiile, infrastructura, mediul macroeconomic şi sănătatea şi educaţia primară, România se află pe poziţia 72 (4,55 puncte). În cazul instituţiilor, ţara noastră se află pe locul 92.   

Stăm bine cu macroeconomia  

 România stă cel mai bine în cazul mediului macroeconomic (locul 28). Factorul eficienţă economică, la care România ocupă locul 55, reuneşte educaţia superioară (locul 67), eficienţa pieţei (locul 80) şi eficienţa forţei de muncă (locul 88). De asemenea, acest factor include dezvoltarea pieţei financiare (locul 83), pregătirea tehnologică (locul 48) ţi mărimea pieţei (locul 42).  

 România s-a plasat cel mai slab în privinţa inovaţiei şi sofisticării afacerilor, abia pe locul 100, cu doar 3,35 de puncte. Defalcat, în privinţa sofisticării, ţara noastră se află pe locul 104, iar în cazul inovaţiei pe 93.  

 Învăţământ mai prost decât în Congo 

  În raport se mai arată că România ocupă poziţia 56 în cazul educaţiei şi competenţelor. În cazul competenţelor forţei de muncă actuale, România este pe locul 59, iar în cel al competenţelor forţei de muncă viitoare pe 60, astfel că trendul este negativ.    

De altfel, în cazul calităţii sistemului de învăţământ, România este depăşită de către aproape întreaga planetă, ţara noastră fiind pe locul 121 din 138. În acest caz, sistemul nostru de învăţământ este mai slab decât cele din Gabon (116), Congo (113), Tanzania (96), Uganda (90), Nepal (77), Ucraina (55), Laos (54), Albania (34). Pe primele locuri la această categorie se regăsesc Elveţia, Singapore, Finlanda, Belgia şi Qatar.  

 În domeniul sănătăţii, ţara noastră se află pe locul 68 din întreaga lume, sub state ca Jamaica (65), Iran (63), Barbados (59), Bulgaria (54), Bosnia (44), Muntenegru (43), Liban (34), Chile (29) sau Grecia (19). În fine, la dinamismul afacerilor, România este pe locul 51, iar la capacitatea de inovaţie pe 66.  

 În privinţa celor mai problematici factori pentru derularea afacerilor, pe primul loc este indicat accesul la finanţare, cu un scor de 16,6 puncte. Birocraţia ocupă al doilea loc în top, cu 15,9 puncte, în vreme ce nivelul mare al taxelor vine pe poziţia a treia, cu 14,7 puncte. Forţa de muncă educată inadecvat urmează în clasament, cu 10,4 puncte, în vreme ce corupţia bifează, la rândul său, un scor de 10,1. 

  Cine mai e în top   Primul loc în top este ocupat de către Elveţia, aceasta fiind urmată de către Singapore, ambele fiind puternice hub-uri financiare. Podiumul este completat de către SUA, în vreme ce în top 10 se mai regăsesc şi Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Hong Kong şi Finlanda. Franţa, Spania şi Italia, mari puteri economice din cadrul Uniunii Europene se regăsesc mult mai jos. Franţa ocupă, astfel, locul 21, Spania se află pe 32, iar Italia pe 44.   Între surprizele din top se regăsesc state ca Emiratele Arabe Unite, patria-mamă a emiratelor Dubai şi Abu Dhabi, care ocupă poziţia a 16-a, în vreme ce Israelul se regăseşte pe locul 24. Islanda se află, la rândul său, pe locul 27. Panama şi Costa Rica se află şi ele peste România, ocupând locurile 42 şi, respectiv, 54. 

adevarul.ro